Årets sidste måltid er i mange danske hjem forbundet med torsk. Men torsken er én af de arter, der er allerhårdest presset i vores farvande. I Østersøen er torskens tilstand faktisk så kritisk, at det er forbudt at fiske efter så meget som en enkelt torsk selv for lystfiskere.
Derfor bør danskerne springe torsken over til nytårsmiddagen og i stedet gå efter andre fisk til fejringen af det nye år, mener WWF Verdensnaturfonden.
”Torsken har det ikke godt i Danmark, og det skyldes flere forskellige faktorer, men særligt fiskeri med bundslæbende redskaber. Indtil torskebestandene får mere ro til at genoprette sig, skal vi vænne os til at spise noget andet, og heldigvis har vores farvande faktisk en hel del at byde på stadigvæk,” siger Henrike Semmler Le, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
Hun anbefaler, at man med fordel kan servere østers, muslinger og blæksprutte i stedet for torsken.
Brug Fiskeguiden
Man bør dog altid spørge sin lokale fiskemand efter fisk i sæson og fisk, der er fanget med skånsomme redskaber, hvis man skal have fisk på bordet. Og WWF's egen Fiskeguide kan også være en hjælp til at vælge fisk fra bæredygtige bestande.
Hvis torsken skal have en chance for at genetablere sig i de danske farvande, kræver det ifølge havbiolog Henrike Semmler Le blandt andet, at vi fisker færre torsk og kraftigt begrænser fiskeri med bundslæbende redskaber samt reducerer kvælstoftilførsel.
Ét af redskaberne til at få torsken på ret køl er desuden områder, hvor naturen kan forskånes for menneskelige presfaktorer.
Spis gerne
Østers
Muslinger - dyrket på line
Blæksprutter
Pighvar - opdræt eller garnfanget
Undgå helst
Torsk
Jomfruhummer - medmindre de er fanget med tejner
Stenbiderrogn
Ål