Vil du leve til du er 100? Så bør du skifte frikadellen ud med dette

Mad og drikke

21/05/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kamille Isaksen

Din tallerken afslører lidt om, hvor længe du lever.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ønsket om et langt liv handler ikke altid om kostbare kosttilskud, timelange træningsprogrammer eller tvivlsomme mirakelkure.

Ofte begynder det langt mere simpelt – nemlig med den mad, vi vælger hver dag.

Ny international forskning viser, at der er en tydelig forbindelse mellem de proteiner, vi vælger at spise, og vores chancer for et langt liv.

Det overrasker måske nogen, men det er faktisk planteproteinerne, som viser sig at have størst effekt.

Forskere fra University of Sydney har gransket data fra hele 101 lande – heriblandt Danmark – over en periode på næsten 60 år.

De har set nærmere på, hvordan mængden af animalsk versus plantebaseret protein i kosten hænger sammen med befolkningernes gennemsnitlige levealder.

Og der tegner sig et tydeligt billede: Jo flere linser og kikærter, jo længere liv. Jo flere koteletter og pølser – ja, så ser det knap så lyst ud.

Sådan skriver Nature.

Særligt de forarbejdede kødprodukter – bacon, pølser og pålæg – ser ud til at være skurken i fortællingen.

Rødt kød ligger heller ikke i den gode ende, når det gælder sundhed og levetid.

Til gengæld er fisk et godt alternativ, hvis man ikke ønsker at droppe alt animalsk mad.

Så måske er det tid til, at kikærterne får lidt mere plads på tallerkenen.