Vanvittig pris: Så meget koster verdens dyreste kaffe "Black Ivory"

Mad og drikke

19/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Jeg kunne godt tænke mig at prøve en kop - men vil helst ikke have regningen ...

For de fleste af os er kaffe en daglig nydelse (eller et nødvendigt fix), og kaffe er da også en af de mest handlede varer i verden.

Der findes et utal af varianter (se bare på hylden ende i supermarkedet), og det er uden tvivl en smagssag, hvilken kaffe der er den fineste og bedste.

Ikke desto mindre har det 280 år gamle auktionshus Sotheby's gjort et forsøg, og her har de taget udgangspunkt i, hvad de enkelte bønner koster per kilo.

Og lad det bare være sagt med det samme: Hvis du har råd til at have sådan nogle bønner derhjemme, er du nok blandt dem, der betaler topskat her i landet ...

Black Ivory

Førstepladsen på listen over verdens dyreste kaffer er den ultraeksklusive "Black Ivory".

Der produceres faktisk kun 225 kilo af de bønner om året i hele verden, og da man skal bruge omkring syv gram malet kaffe til en normal kop, er det ikke mange kopper "Black Ivory", der kan drikkes på verdensplan om året.

Men nu til det, du har ventet på: Hvad koster den?

2500 amerikanske dollars. Det svarer til mere end 17.000 kroner. Per kilo.

Skal gennem elefanter

Årsagen til den vanvittige pris er uden tvivl selve fremstillingsprocessen.

"Black Ivory" laves nemlig ved at fodre omkring 30 elefanter med arabica kaffebær, og under turen gennem elefanternes fordøjelsessytem fermenteres bønnerne, så de får en helt særligt smag.

Men der er lige det ved det, at elefanterne skal spise omkring 35 kg kaffebær for at producere knap et kilo kaffebønner.

Den bryggede kaffe har eftersigende en reduceret bitterhed og en blød, chokoladeagtig smag med noter af røde bær.