Utroligt kedeligt svar: Derfor har sølvpapir en blank og en mat side

Mad og drikke

15/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det har intet med fødevarer eller varmerefleksion at gøre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste danskere har en rulle sølvpapir gemt et sted i køkkenet, klar til alt fra at pakke madpakker ind til at holde flæskestegen varm.

Men har du nogensinde overvejet, hvorfor sølvpapir har både en blank og en mat side? Måske har du brugt det forkert hele dit liv – eller måske betyder det slet ingenting?

Lifehack-hjemmesiden Chip har svaret.

Det kan lyde som en velbevaret køkkengåde, men sandheden bag de to forskellige sider på sølvpapiret er knap så mystisk, som nogle måske tror.

Har intet med varme at gøre

Mange tror fejlagtigt, at den blanke side reflekterer varmen bedre, mens den matte side absorberer den. Virkeligheden er dog en anden – og måske lidt kedeligere.

Forskellen på de to sider stammer faktisk fra selve fremstillingsprocessen.

Sølvpapiret bliver nemlig så tyndt under produktionen, at det til sidst skal rulles dobbelt for ikke at gå i stykker. De to sider, der ligger mod hinanden under rulningen, bliver ru og dermed matte, mens de ydre sider bliver blankpolerede af rullerne.

Det er altså ikke et gennemtænkt design, men derimod en simpel bivirkning af, hvordan sølvpapiret fremstilles.

Hvilken side skal man vælge?

Så betyder det noget, hvilken side du bruger?

Kort sagt: Nej, det gør det ikke. Begge sider kan klare jobbet lige godt, uanset om du skal bage en lasagne eller dække din gryde.

Så hvis du altid har spekuleret på, om du gjorde det forkert, kan du roligt ånde lettet op. Sølvpapir er lige effektivt, uanset hvilken side du vender mod maden.