Tiktok får skylden: Island er løbet tør for agurk

Mad og drikke

01/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Tiktok får skyld for meget, men at rydde et land for agurk, den var ny

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et viralt hit er formentlig skyld i, at det nærmest er umuligt at opstøve en agurk på Island for tiden.

Det er stort set umuligt at få fat i en agurk på Island i disse dage, og det skyldes hverken problemer i landbruget eller forsyningskæden, men derimod internettet.

Nærmere bestemt mistænker man, at én viral opskrift på en særlig agurkesalat er skyld i, at der er rift om især agurker, men også om flere af de andre ingredienser i opskriften.

Det skriver flere medier; herunder BBC.

Den særlige opskrift, som oprindeligt blev delt på TikTok af en canadisk gut ved navn Logan, men som på de sociale medier blot kaldes The Cucumber Man (red. Agurkemanden), er en gammel asiatisk opskrift.

Opskriften blev ifølge BBC delt første gang på det sociale medie af canadieren, men på det seneste har flere islandske influencere fået øjnene op for den, og det er angiveligt hovedårsag til, at der nu er en national mangel på agurker i landet.

Voldsom populær

Ifølge Landmændenes Forening i Island (SFG) vurderer man, at opskriftens popularitet er direkte årsag til manglen på agurker, men supermarkedkæden Hagkaup er ikke helt enige.

Ifølge dem er det meget normalt i Island at mangle agurker på denne tid af året, men marketingschef hos SFG Kristín Linda Sveinsdóttir er ikke i tvivl om, at opskriftens popularitet er hovedårsag til manglen.

Vignir Þór Birgisson, der er fødevareproduktionschef hos Hagkaup, giver da også Sveinsdóttir ret i, at opskriften kan bære en del af skylden.

Ifølge ham er efterspørgslen på for eksempel sesamolie og bestemte krydderier, som alt sammen indgår i opskriften, nemlig også steget voldsomt på det seneste. Salget af sesamolie er for eksempel fordoblet.

Birgisson understreger dog, at opskriftens popularitet formentlig ikke er eneste årsag til manglen på blandt andet agurker.

Man forventer, at landmændene og fødevareproducenterne vil være i stand til at følge med efterspørgslen snarest, ligesom man ifølge Sveinsdóttir regner med, at efterspørgslen på agurker vil blive mere "normal" om en uges tid.