Af alle de ting, man kan lave i et køkken, er isterninger formentlig det nemmeste. Det handler bare om at fylde isterningebakken eller –posen op og lægge den i fryseren. Dernæst er det bare at vente.
Men de fleste af os laver åbenbart en banal fejl, når vi laver dem. I hvert fald hvis man gerne vil have det til at gå hurtigt.
Der behøver nemlig ikke gå så længe før, du kan nyde en iskold gin og tonic.
Tricket er at bruge varmt vand i stedet for koldt, når man fylder poser eller bakker op. Det lyder måske kontraintuitivt, men i flere århundreder har forskere vidst, at varmt vand faktisk fryser hurtigere end koldt vand.
Derfor virker det
Det kaldes Mpemba-effekten.
Der har været flere teorier om, hvorfor det forholder sig sådan, men der er endnu ikke nogen endegyldige svar.
Et af de seneste bud har været at fokusere på kemien i vand. Vand består af hydrogen og oxygen – brint og ilt.
En teori er, at hydrogenbindingerne trigger en naturlig frastødning mellem de individuelle vandmolekyler. Det får bindingerne mellem oxygen og hydrogen til at strække sig og opbevare energi.
Det betyder, at vandmolekylerne sidder længere fra hinanden, når hydrogenbindingerne strækker sig. Når de så ”skrumper” igen, afgiver de energi. Det får dem til at køle hurtigere.
Kort og godt kan du altså komme varmt vand i isbakken eller –posen, hvis du vil have isterningerne klar hurtigere.