Skal du på telttur? 4 gode råd til at undgå dårlig mave

Mad og drikke

25/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er nok de færreste, der pakker et køleskab med tilhørende strømforsyning ...

Campister i hobetal har pakket campingvogne og telte og er enten på vej eller allerede ankommet til deres destination.

Men uanset, hvor hyggelig/sjov en telttur/festivaltur kan være, så er det en mere primitiv måde at bo, i forhold til vores hverdag.

Det er nok for eksempel de færreste, der tager et decideret køleskab med på telttur - for ikke at tale om strømforsyningen/generatoren.

Og kombinationen af madvarer og fraværet af køleskabstemperaturer er en rigtig dårlig cocktail, der hurtigt kan forvandle teltturen til pendulfart mellem teltet og skovbrynet.

Heldigvis har Fødevarestyrelsen samlet fire gode råd, så man sikrer sig bedst muligt mod ikke at blive syg af maden!

Fra 1 til 1 millioner på 6 timer

Bakterier stortrives ved temperaturer mellem 20-40 °C. 1 bakterie kan blive til 1.000 på tre timer og til 1 million på seks timer ved stuetemperatur!

Derfor er der virkelig stor risiko ved ikke at håndtere mad og drikke ordentligt, når man skal afsted på telttur - og derfor gør du klogt i af følge nedenstående fire råd:

  • Læg maden i en køletaske – evt. med køleelementer. Pålæg, sandwich og andet mad bør holdes køligt, så maden ikke udvikler sig til en bakteriebombe.

  • Medbring evt. mad, som ikke skal på køl. Dåsemad, brød og smørepålæg, som ikke skal opbevares på køl, er oplagte valg her.

  • Vask hænder efter toiletbesøg, og inden du spiser. Hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

  • Undgå at spise sandwich, pålæg og andet mad, der har ligget og lumret for længe i varmen.