Hjemmelavet pizzadej: 6 tips til den perfekte og luftige pizzabund

Mad og drikke

21/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Måske aftensmaden lige er faldet på plads ...

Selvom der findes mange forskellige opskrifter, består de fleste pizzabunde af fire grundlæggende ingredienser: mel, gær, salt og vand. Du kan også tilføje lidt olivenolie eller mælk efter smag.

Gæren får dejen til at hæve, og olivenolien gør den smidig. Valget af meltype påvirker også konsistensen og smagen af pizzaen.

Almindelig hvedemel fungerer godt til pizza. Hvis du ønsker at komme så tæt som muligt på den italienske original, bør du dog vælge speciel mel med et højere indhold af gluten, det naturlige protein i mel, hvilket gør dejen særligt elastisk.

Tip 1: Ælt pizzadejen grundigt

Efter at alle ingredienser er blevet blandet sammen, skal dejen æltes grundigt og længe.

Pizzakendere bruger ofte 10 til 20 minutter på dette trin. På denne måde blandes ingredienserne optimalt.

Derfor skal du have tålmodighed, hvis dejen i begyndelsen virker for tør eller klistret.

Problemet løser sig ofte af sig selv efter nogle minutter med æltning, og du får en smuk, smidig dej.

Tip 2: Lad pizzadejen hæve tilstrækkeligt

Hvis du laver pizzadej på traditionel vis med gær, skal dejen have tid til at fordoble sin størrelse. Hviletiden er nødvendig, uanset om du bruger tørgær eller frisk gær.

Hvis du har valget, bør du altid vælge frisk gær, da det giver dejen en særlig let syrlig smag.

Tørgær har den fordel, at det kan opbevares i huset og er let at arbejde med.

Det er en god idé at tilsætte en skefuld sukker til gæren. Dette hjælper gærbakterierne med deres gæringsproces, og dejen hæver bedre senere.

Især frisk gær trives bedst i en varm atmosfære. Det er bedst at opløse den i en lille skål med lunkent vand og tilsætte den straks til dejen.

For at give gæren mulighed for at arbejde i fred, skal den stå dækket i en skål i mindst en time, helst tre timer, et varmt sted. Undgå træk, da gær ikke bryder sig om det. Placering på et varmelegeme er en god idé, hvis det ikke er indstillet for varmt. Men også en placering på gulvvarmen på badeværelset kan f.eks. være en god måde at lade dejen hæve i skålen i den nødvendige tid.

Hvis du ikke har meget tid til madlavningen, kan du nemt forberede pizzadej med gær dagen før. Ingredienserne æltes sammen efter opskriften, hvorefter dejen skal hvile i en halv time ved stuetemperatur. Derefter skal den dækkes og stilles i køleskabet i 24 timer.

Inden dejen bruges til at bage pizza, skal den dog tages ud af køleskabet en til to timer før bagning for at opnå stuetemperatur.

Tip 3: For de travle - Lav pizzadej uden gær

Hvis du ikke har gær i huset eller har en umiddelbar trang til pizza, kan du også vælge en opskrift på pizzadej uden gær.

To populære gærfri variationer er pizzadej med bagepulver eller pizzadej med kvark og olie.

Især kombinationen af kvark og olie gør dejen meget smidig, så den nemt kan æltes, formes og arbejdes med.

Tip 4: Form pizzadejen med hænderne

Når pizzadejen har fordoblet sin størrelse, er det tid til at rulle og forme den.

Drys lidt mel på arbejdsfladen og form dejen til en kugle med hænderne. Tryk derefter dejen let flad med hænderne, træk og stræk den for at forme den som ønsket.

Du kan også bruge en kagerulle som hjælpemiddel. Dette sikrer, at pizzabunden bliver jævnt tyk overalt.

Alternativt kan du udnytte tyngdekraften. Grib dejen med begge hænder ved kanten og løft den op. Dejen vil trække sig lidt ud af sig selv. Drej derefter dejen rundt flere gange ved at gribe den med hænderne i den øverste ende. På denne måde bliver pizzadejen efter noget tid rund som hos en italiensk pizzabager.

Hvis dejen trækker sig sammen igen, kræver det tålmodighed. Det skal ofte æltes lidt længere, og problemet løser sig normalt af sig selv.

Tip 5: Vælg den rigtige bagetemperatur

Pizza skal bages ved høj varme.

Hvis du kun har en almindelig ovn med bageplade til rådighed, skal den opvarmes til mindst 200 grader Celsius, inden du lægger pizzaen på.

Normalt bages pizza i en traditionel sten- eller træovn ved 400 grader Celsius. Hvis du ofte laver din egen pizza, bør du overveje at købe en speciel pizzaovn eller pizzasten til hjemmebrug.

Disse gør pizzaen ekstra sprød og er en værdifuld investering ved regelmæssig brug.

Tip 6: Topping - Så dejen ikke bliver våd

Generelt er det bedre at bruge færre ingredienser som fyld på din pizza. Dette fremhæver smagen af hver enkelt komponent bedre, og dejen bliver heller ikke våd.

Normalt er mere end fem forskellige toppings sjældent nødvendigt.

Hvis du gerne vil eksperimentere med ingredienser på din pizza eller bruger fyld, der afgiver meget væske under bagning, kan du overveje følgende tips:

  • Hvis du bruger fugtige ingredienser som fyld, bør pizzabunden være lidt tykkere

  • Ved at stege grøntsager kort inden brug kan du fjerne noget af væsken, som ellers ville gøre pizzaen våd

  • For at undgå, at bunden bliver våd, kan du forbage pizzadejen i nogle minutter og først derefter tilføje fyldet

Konklusion: Med tålmodighed får du en luftig pizzadej

Pizzabunden er måske ikke den mest ekstraordinære del af en pizza smagsmæssigt, men den udgør en vigtig base for de øvrige ingredienser, der pynter pizzaen.

Det vigtigste er at have tålmodighed og tage sig den tid, der er nødvendig til forberedelsen. Dejen bør æltes længe (mindst 10 minutter) og hæve i så lang tid som muligt. Hvis du også tager højde for gærens særegenheder, kan du næsten ikke gøre noget forkert.

Hvis hele familien deltager, kan det endda blive til en lille begivenhed.

Kilde: Tag24