Er kartoflerne begyndt at spire? Sådan redder du dem

Mad og drikke

08/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det hele handler i sidste ende om opbevaringen - og gør du det rigtigt, kan de holde op til seks måneder!

Hvor opbevarer du dine kartofler?

Tidligere har eksperter advaret mod at lægge kartofler i køleskabet, da man frygtede potentielle sundhedsrisici, når de gyldne grøntsager blev opbevaret ved lave temperaturer.

Denne anbefaling er dog ændret nu, og alle anbefales nu at opbevare kartoflerne under 10°C fx i køleskabet, i et haveskur eller i en kold kælder.

Mørkt, tørt og koldt

Lys får kartofler til at spire, derfor bør du opbevare dem et mørkt sted.

Tænk også over emballagen. Når du køber kartofler, er de ofte i en plasticpose, men kartofler har brug for luftcirkulation. Befri derfor grøntsagerne fra plastikken, så snart du kommer hjem og opbevar dem i stedet i en net- eller papirpose.

Det er også afgørende, at kartofler opbevares væk fra andre friske råvarer, især løg, da de frigiver en gas, der gør, at dine frugter og grøntsager vil modne hinanden for hurtigt, og dermed også blive dårlige i en fart.

Sådan redder du spirende kartofler

Er skaden allerede sket, og de små kartofler er begyndt at spire, kan du helbrede dem på denne måde:

1. Pluk dine kartofler fri for spirer.

2. Børst snavset af. Undgå at bruge vand, da det fremmer spiring.  

3. Læg kartoflerne på avispapir et mørkt og køligt sted. Kartoflerne må ikke røre hinanden, så luften kan cirkulere. Lad kartoflerne stå her i et par uger.

4. Tjek løbende kartoflerne og fjern dem, der er blevet dårlige.  

Tre tegn på at dine kartofler er blevet dårlige

Når du skal afgøre om kartoflen skal i gryden eller i affaldsspanden, skal du bruge dine sanser.

Føl: Hvis kartoflen har bløde pletter, er det et sikkert tegn på, at kartoflen burde være spist for længst. De skal direkte i affaldsspanden.

Duft: En frisk kartoffel lugter som den jord, den er dyrket i, mens en kartoffel, der er blevet dårlig, lugter muggent. Ud med dem.

Se: Kartofler bliver grønne, når de udsættes for lys. Det grønne område indeholder også toksiner, der kan være giftige at spise. Hvis du skærer det grønne væk før tilberedning, kan du dog sagtens spise resten af kartoflen.