Sådan laver du mandeldrik derhjemme - og når du ser opskriften, forstår du, hvorfor det ikke må hedde mælk

Mad og drikke

28/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ganske simpelt, så det er da værd at prøve!

Mandeldrik, risdrik, soyadrik og alle de andre.

De seneste år er der dukket et hav af nye varer op i supermarkedernes køleskabe, og der virker til hele tiden at komme flere til.

Årsagen er sandsynligvis, at mange ønsker at leve mere plantebaseret, hvad end det er for at være god ved klimaet, for at støtte dyrevelfærd eller simpelthen bare har fundet ud af, at det smager så godt, at man vil blive ved med at drikke det.

Du behøver dog ikke punge ud nede ved kassen i Rema 1000 eller Netto for at få dig et glas mandeldrik - du kan nemlig lave det selv, og det er langt mere simpelt, end du måske går og tror!

Det skal du bruge

Til denne opskrift skal du faktisk kun bruge tre ingredienser:

  • 140 gram mandler

  • ½ teske vaniljekestrakt

  • Vand

Af redskaber skal du bruge:

  • En skål

  • En blender/food processor

  • Et dørslag/en si

  • En nøddedrikspose (også kaldt nøddemælkspose)

Sådan gør du

Start med at hælde mandlerne i en skål og dæk dem så med koldt vand. Lad dem stå natten over.

Hæld mandlerne over i dørslaget/sien og rens dem under koldt vand.

Smid mandlerne i blenderen,t ilsæt en liter vand, helst koldt, og vaniljetekstraten. Blend til du ikke længere hører nødder bliver skåret i stykker, og væsken har en jævn, hvid farve.

Imens blenderen kører, har du sat en ny skål (evt. den samme, som mandlerne har ligget i natten over, hvis den er stor nok) klar med sien/dørslaget i og nøddedriksposen foldet ud over dørslaget/sien.

Hæld forsigtigt den blendede mandeldrik ned i posen. Når du har alt hældt ud af blenderen, tager du enderne af nøddedriksposen og samler dem, så du kan løfte hele mandelmassen og klemme den helt fri for væske.

Og i skålen har du så den færdige mandeldrik! Se, hvordan du gør i videoen herunder, artiklen fortsætter længere nede.

Derfor må det ikke hedde mælk

Da produkterne først begyndte at komme frem på markedet, hed de som regel mandelmælk, rismælk osv.. Siden er titlerne blevet ændret til -drik, og det er faktisk EU's skyld.

Der er nemlig ikke forskel på mandelmælk og mandeldrik. Mandeldrik må blot ikke markedsføres som “mælk” da det ikke kan være en ernæringsmæssig 1:1 erstatning for mælk fra dyr. Betegnelsen “mælk” er ifølge EU-lovgivningen nemlig kun til animalske produkter.

Ernæringsmæssigt er der da også mærkbar forskel på de to typer drikke. Mandeldrik vil typisk indeholde færre kalorier end for eksempel minimælk, men til gengæld er der mere fedt og mindre protein i.