Sådan koger du det perfekte blødkogte æg hver gang

Mad og drikke

16/11/2023

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Skrevet af Vimal N.

Opdag den hemmelige formel til at forvandle dine blødkogte æg til små mesterværker af perfektion

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Æg kan tilberedes på mange forskellige måder, men det kan være svært at få dem helt rigtige, især når det kommer til blødkogte. Selvom det måske virker, som om der ikke kan gå meget galt, når de koger i få minutter, hævder chefkok Heston Blumenthal, at hvert sekund tæller.

Den britiske tv-personlighed anses for at være en pioner inden for multisensorisk madlavning, så han ved noget om enkle ting som æg. Hans ekspertformel skal dog ikke overses, da han har brugt tid på "uendelige forsøg" for at få den "perfekt".

"For mig er et æg perfekt, når blommen er varm og flydende, indhyllet i et tæppe af æggehvide, der lige er sat."

Han fortsatte: "Når hviden ikke er slimlignende (som betyder, at den ikke er tilberedt) og ikke er hård, er den silkeagtig og smelter i munden."

Ifølge Heston opnås dette bedst ved slet ikke at koge æggene, men i stedet bruge et vandbad til at simre dem forsigtigt.

Dette ændrer teksturen af blommen og hviderne langsomt nok til at få dem helt rigtige, da det giver større kontrol over temperaturen.

Sådan koger du et æg

Det første skridt i Hestons afprøvede formel er at tage en lille gryde med et glaslåg og forsigtigt sænke et enkelt æg ned i den.

To eller tre kan koges på én gang, så længe det ikke er for overfyldt.

Når gryde er fuld, fyld den med vand til et niveau, hvor det kun lige dækker æggene. Kokken hævdede, at det skal være "ikke engang en millimeter mere". Han forklarede: "Hvis du havde en centimeter vand, der dækker ægget, kunne du stadig opnå det samme resultat, men du skulle lege med timingen."

Når vandniveauet er perfekt, sætter du gryde på maksimal varme med låget på og bringer vandet i kog.

Umiddelbart efter at væsken begynder at boble, fjerner du gryden fra varmen.

Lad låget være på og sæt det til side sammen med en timer i seks minutter. Heston advarede om, at dette skal times "nøjagtigt" for at "få det perfekte æg".

Kilde: Express