Pas på med mikroovnen: 10 fejl, de fleste af os begår

Mad og drikke

21/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nummer 2 er at varme krydret mad i den.

Mikrobølgeovne er et af de nemmeste apparater at bruge i køkkenet, men deres forkerte brug kan føre til utilsigtede konsekvenser, der påvirker smagen, teksturen og endda næringsværdien af ​​din mad.

For at hjælpe med at undgå disse fejl, hard William Lendway, en diætist, kok og assisterende professor ved Johnson & Wales University i Providence, Rhode Island, hvis specialiserede grader omfatter kulinarisk kunst og ernæring, delt sine bedst tips.

Se, om du laver nogen af ​​disse 10 almindelige fejl, og lær at maksimere fordelene ved din mikrobølgeovn.

1. Du damper grøntsager med for meget vand

Mange madlavningsmetoder berøver grøntsager deres næringsstoffer ved at udvaske dem i vandet, hvor de koges.

For at minimere tab af næringsstoffer i mikrobølgeovnen skal du bruge mindre vand, når du damper eller opvarmer grøntsager. Dette fungerer godt, fordi sammenlignet med nogle teknikker giver mikrobølgetilberedning en kortere forberedelsestid og kan hjælpe med at bevare flere næringsstoffer, der typisk nedbrydes, når de udsættes for varme, såsom B-vitaminer og vitamin C og D.

For de bedste resultater skal du bruge blancherede eller frosne grøntsager i mikrobølgeovnen for at undgå ujævn opvarmning eller overkogte grøntsager, anbefaler Lendway.

2. Du varmer krydret mad op i mikroovnen

Den forbindelse, der giver krydret mad deres varmefaktor, capsaicin, er også irriterende.

Når du varmet noget som en krydret peber i mikroovnen, kan maden udsende damp svarende til peberspray og irritere dine øjne, bihuler og lunger.

3. Du tilbereder råt kød

Når råt kød ryger ind i mikrobølgeovnen, udsættes dets celler for frekvenser, der får det til hurtigt at vibrere og skabe varme. Dette kan få det til at koge ujævnt, hvilket resulterer i en tør og sej konsistens.

På den anden side kan optøning af kød i mikrobølgeovnen, indtil det er bøjeligt, være en god måde at gøre det hurtigt klar til tilberedning. En lille smule kogt kant er normalt, men pas på ikke at overophede den, siger Lendway.

For at genopvarme tidligere tilberedt kød, skal du dække det og parre det med sovs, kartoffelmos eller en anden mad med højt vandindhold for at hjælpe med at fange fugt.

4. Du prikker ikke huller i mad med skræld

Når madvarer med højt vandindhold opvarmes i mikrobølgeovnen, udvider de sig, og vandet indeni bliver til damp. Når den fugt ikke kan undslippe, vil visse fødevarer eksplodere.

Dette gælder typisk for fødevarer, der har en slags skind/skræld, såsom kartofler, aubergine og visse typer kød som hotdogs eller pølser.

Prik huller i al mad, der har skind/skræld for at undgå at opbygge tryk. Det anbefales aldrig at koge et æg i dets skal!

5. Du bruger billige plastikbeholdere

Visse plastikbeholdere bør ikke gå i mikrobølgeovnen, især de mere fleksible, billige, siger Lendway.

Det er vigtigt at undgå kemikalier som bisphenol A (BPA) og phthalater, som kan trænge ind i kroppen sammen med fødevarer, der er kommet i kontakt med dem, og skade leveren, nyrerne, lungerne og det reproduktive system. Når BPA bliver opvarmet, er det mere sandsynligt, at det blander sig med vand og mad.

For at undgå farlige kemikalier i plastik skal du vælge glasbeholdere. Men sørg for, at de er lavet af hærdet glas, så de ikke splintrer, når de opvarmes i mikrobølgeovnen.

6. Du tror, ​​at mikrobølgeovnen laver mad indefra og ud

Mikrobølger trænger ind i maden til en dybde på cirka tre til fem centimeter, men varmen vil kæmpe for at nå midten af ​​tykkere fødevarer.

Som et resultat bliver det indvendige af maden tilberedt gradvist, startende fra de ydre lag og indad mod midten.

Bemærk, at luften omkring maden i en mikrobølgeovn har stuetemperatur. Som følge heraf når madens overflade ikke temperaturer, der er høje nok til at brune eller sprøde ydersiden. Det er grunden til, at mad tilberedt i en mikrobølgeovn ikke udvikler det ønskværdige sprøde udseende, som du forventer af mange konventionelle tilberedningsmetoder.

7. Du har mikrobølget vandet for længe

Vand, der er mikroovnet for længe, ​​kan blive overophedet, hvilket betyder, at det opvarmes over dets kogepunkt - selvom det ikke ser ud til at koge.

Når der er opstået overophedning, kan enhver bevægelse, såsom at samle beholderen op eller hælde noget i den, resultere i et kraftigt udbrud af kogende vand.

Tjek din producents instruktioner for at finde ud af, hvor lang tid der er for lang til at mikrobølge vand.

8. Du er bange for at stå i nærheden af ​​mikrobølgeovnen

En national standard begrænser mængden af ​​stråling, der kan lække fra en ubeskadiget mikrobølgeovn, til et niveau, der er meget lavere end det, der kan være skadeligt for mennesker.​

Husk at låsesystemer næsten øjeblikkeligt stopper produktionen af ​​mikrobølger, hver gang døren åbnes.

9. Din mikrobølgeovn er beskadiget

Mikrobølger er sikre, når de betjenes efter hensigten.

Men hvis din mikrobølgeovns hængsler eller tætninger er beskadigede, bøjede, skæve eller på anden måde kompromitteret, er det vigtigt at stoppe med at bruge det.

En mikrobølgeovn, der kan fungere med døren åben eller revnet, kan lække stråling

10. Du tager ikke højde for hviletid

Mikrobølger får vand, fedt og sukker til at vibrere med 2,5 millioner gange i sekundet. Når maden er fjernet fra ovnen, fortsætter molekylerne med at generere varme, når de går i stå. Dette omtales som overførselstilberedningstid, hviletid eller ståtid.

Dette holder længere i mere tætte fødevarer såsom kalkun eller roastbeef, og mindre i brød, små grøntsager og frugter.

Kilde: AARP