Opskrift: Sådan laver du lækkert og luftigt græskarbrød

Mad og drikke

25/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Det perfekte græskarbrød har en let sødme og er super luftigt. Du kan nemt bage dette saftige græskarbrød derhjemme.

Når du kigger i bagerens udbud, kan du se, at der findes brød i alle former og varianter. Sæsonbestemte bagværk er især populære, da de smager meget intens og aromatisk med de friske ingredienser.

Græskar som ingrediens gør ikke blot brødet ekstra saftigt, men giver også brødet en smuk efterårsfarve.

Opskrift på Græskarbrød

For at tilberede dette brød skal du bruge en gryde, en stavblender, en stor skål og en brødform.

Ingredienser til Græskarbrød:

 • 300 g græskarkød (Hokkaido eller Butternut)

 • 500 g fuldkornshvedemel

 • 350 ml vand eller 350 ml kærnemælk

 • ½ gærterning (frisk)

 • 1 knivspids sukker

 • 2 tsk salt

 • 60 g solsikke- og/eller græskarkerner

De angivne mængder giver et lille græskarbrød, der bages i en brødform på 25 centimeter i længden.

Tilberedning af Græskarbrød

Trin 1: Skær græskarkødet i terninger og kog det blødt i en gryde med lidt vand i cirka ti minutter ved medium varme. Purer derefter blandingen. Puréen skal køle lidt af, inden den tilsættes dejen.

Trin 2: Kom mel og sukker i en skål. Tilsæt vand og smuldrer gæren i. Ælt det hele til en dej. Lad dejen hvile i 15 minutter et varmt sted.

Trin 3: Tilsæt salt, græskarpuré og de fleste af kernerne til dejen og ælt i 15-20 minutter. Overfør derefter dejen til et meldrysset bord. Træk og fold dejen gentagne gange, indtil overfladen er glat. Dæk dejen til og lad den hvile i 30 minutter.

Trin 4: Form dejen til et brød og placer det i en smurt brødform, så formen er halvt fyldt. Drys resten af kernerne over brødet og lad det hvile i 30 minutter, dækket af et klæde, indtil formen er fyldt godt op.

Trin 5: Skær dejen på overfladen og bag brødet i en forvarmet ovn ved 200 grader (over- og undervarme) i cirka 70 minutter. Brødet er færdigt, når det lyder hult, når du banker på det.

Trin 6: Tag brødet ud af ovnen og lad det køle af i formen i et kort stykke tid. Tag det derefter ud af formen og lad det køle i mindst en time, inden du skærer det.

Tips til at forfine dit saftige græskarbrød:

 1. For at få endnu bedre resultater kan du placere en ovnsikker skål med vand i bunden af ovnen i de første 20 minutter af bagetiden.

 2. Urter som rosmarin, timian, spidskommen, chili, muskatnød, gurkemeje, koriander, ingefær eller en karryblanding kan give ekstra smag til brødet.

 3. Nødder som hasselnødder, pekannødder eller valnødder er også velegnede som ingredienser til brødet.

 4. For at forhindre, at brødet bliver for tørt, kan du lægge græskarkerner og nødder i blød i vand natten over. Når de er bløde, fjerner de ikke fugt fra dejen. Hvis du ønsker at tilføje det blødgjorte vand til dejen, skal du reducere mængden som angivet i opskriften.

 5. Hvis græskarbrødet ikke er blevet sprødt nederst i formen, kan du tage det ud af formen og bage det de sidste fem minutter uden form. Det er her, opskriften slutter, men her er nogle ekstra tips og ideer til at forfine dit saftige græskarbrød:

  1. Skræl og skær græskarkødet i små terninger for en mere jævn fordeling i dejen. Du kan også riste græskarternene let i ovnen for at intensivere smagen, inden du purerer dem.

  2. Prøv at tilføje krydderier som kanel, ingefær og muskatnød for at give brødet en skøn krydret smag, der passer perfekt til efteråret.

  3. Hvis du ønsker at gøre brødet endnu sundere, kan du erstatte en del af hvedemelet med havremel eller fuldkornsmelet. Dette vil tilføje ekstra fiber og næring til brødet.

  4. Brug en brødmaskine til at blande dejen og lade den hæve. Dette sparer tid og kræfter i forberedelsesprocessen.

  5. Server græskarbrødet med smør, ost, syltetøj eller honning for en lækker smagsoplevelse. Det kan også være en god følgesvend til supper og gryderetter.

  6. Hvis du har rester af græskarbrød, kan du skære det i skiver og riste det i brødristeren. Det giver brødet en dejlig knasende overflade.

  7. Prøv at eksperimentere med forskellige typer græskar for at se, hvilken der giver den bedste smag og tekstur til dit brød.

Nu er du klar til at nyde dit lækre og saftige græskarbrød med alle de ekstra tip og ideer til forfining!

Kilde: Tag 24.