Nem og lækker kartoffelsuppe - sådan undgår du, den bliver "slimet"

Mad og drikke

08/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Måske en aftensmadsidé til weekenden?

Kartoffelsuppe smager ikke kun godt for næsten alle, den har også mange sundhedsmæssige fordele: Den er rig på vitaminer, kalium, protein og fibre.

Kombinationen med grøntsagerne i denne opskrift giver også et stærkt boost til dit immunforsvar i denne forkølelsens og influenzaens tid.

Hvis du ønsker en mere eksotisk smag, kan du gerne forfine suppen med karry, gurkemeje eller en teskefuld sennep.

I stedet for pølser kan du desuden bruge laks eller kantareller som tilbehør for at fuldende den varme suppes smag perfekt.

Det skal du bruge

Til 4 personer

  • 1 kg kartofler (mellemstore)

  • 200 ml piskefløde eller creme fraiche

  • 1 bundt suppegrøntsager

  • 1 løg

  • 1 fed hvidløg

  • 1200 ml grøntsagsbouillon

  • 3 pølser

  • 2 spsk olivenolie eller solsikkeolie

  • 1-2 tsk salt, peber, revet muskatnød

  • Valgfrit: bacon og persille til pynt

Sådan gør du

Trin 1

Skræl kartofler, løg og hvidløg, og skær dem i små tern. Skyl suppegrøntsagerne og skær dem også i små stykker. Opvarm en pande, tilsæt alle ingredienserne i en gryde, og sauter dem.

Trin 2

Efter sauteringen fyldes gryden op med grøntsagsbouillon, indtil al grøntsagen er dækket af bouillon, og lad det koge i ca. 25-30 minutter. Krydr efter cirka 10-15 minutter med merian, muskat, salt og peber efter smag.

Trin 3

Skær pølserne i skiver.

Trin 4

For en finere variant kan du purere hele suppen med en stavblender. For en lidt mere fast variant kan du tage en stor skefuld af suppen ud først. Indholdet af skeen presses let med en gaffel, og resten blendes i gryden. Tilsæt alt igen i gryden.

Trin 5

Tilsæt pølserne og lad det simre lidt, indtil de er opvarmet. Tilføj creme fraiche eller piskefløde for en behagelig cremet konsistens.

Trin 6

Efter smag kan suppen serveres med bacon og/eller persille: steg simpelthen baconet i panden med det fedt, der frigives, og lad det derefter dryppe af på et køkkenhåndklæde. Skyl og hak persillen.

Nu kan suppen fyldes i tallerkener, eventuelt pyntes med toppings og serveres - så nem er denne opskrift på kartoffelsuppe.

Hvordan undgår man, at kartoffelsuppen bliver slimet?

Hvis du har lavet kartoffelsuppe et par gange, er problemet sandsynligvis opstået: Efter at have pureret suppen er den blevet for kartoffelagtig.

Dette kan ske, når kartoffelcellerne pureres med høj hastighed, hvilket får de lange stivelsekæder og proteinceller til at briste.

For det første kan du prøve at skifte pureringsmetoden. Kartoffelsuppe kan også laves fint med en kartoffelpresser, en kartoffelstamper eller en foodprocessor.

Hvis du kun har en stavblender eller mixer derhjemme, skal du sørge for at skære kartoffelstykkerne så små som muligt, så det meste af stivelsen kan trække ud i vandet.

Generelt kan du forhindre en slimet kartoffelsuppe ved at koge kartoflerne så bløde som muligt og bruge tilstrækkeligt med vand under kogningen.

Kilde: Tag24