Når der skal kartoffelsalat på bordet: 10 tips fra 3 kokke, der gør den fantastisk

Mad og drikke

21/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er kartoffelsalat en fast bestanddel af din julemiddag?

Når det kommer til julemiddagen, er der lige så mange holdninger til, hvad der skal på bordet, som der er danskere.

Nogle kan ikke leve uden anden, andre nægter at komme, hvis der ikke er medister, og der kan hurtigt blive dårlig stemning, hvis der kun er hvide kartofler og ingen brunede.

For nogle er kartoffelsalaten en lige så fast bestanddel af julemiddagen, som den er hyldet til sommerens grillaftener, og hvis du er en af dem, der gerne vil have kartoffelsalat her i juledagene, er det godt, du er klikket ind på denne artikel.

AARP har nemlig talt med tre kokke, der giver deres bedste tips til, hvordan du løfter din kartoffelsalat til det næste niveau!

1. Vælg de rigtige kartofler

Voksagtige kartoffelsorter har lavere stivelsesniveauer, hvilket hjælper dem med at bevare deres form, når de koges.

Jeff Armstrong, chefkok for Goldfinch i San Diego, er en fan af fingerling kartofler (en sort, der vokser markant mindre end mange andre sorter), selvom Red Bliss eller baby Yukon Golds fungerer lige så godt.

Skær dem i ensartede mundrette stykker for at sikre, at stykkerne koger jævnt og er nemme at spise.

2. Tænk ud over kartofler

Kristin Beringson, chefkok hos Henley i Nashville, kan lide at blande kartofler med andre rodfrugter, såsom pastinak og søde kartofler, som tilføjer forskellige smage og farver til salaten.

Sørg for at dampe hver grøntsag separat, da hver grøntsag har forskellig tilberedningstid.

3. Prøv kartoffelsalat med skræld

"Skindet tilføjer noget smukt til en kartoffelsalat, såvel som tandagtighed," siger Beringson, der kan lide at bruge rødskallede kartofler til at inkorporere en pop farve.

"Plus, du sparer den tid, du ville have brugt på at skrælle dem," bemærker Armstrong.

4. Damp dem

Beringson anbefaler at dampe kartofler, fordi du ikke behøver at påtage dig den potentielt farlige opgave at løfte en tung gryde med skoldet vand og hælde den ud i vasken.

Og dampning forurener ikke kartofler, hvilket tillader deres naturlige smag at skinne, tilføjer Armstrong.

Damp dem på komfuret i en stor gryde fyldt med et par centimeter vand og udstyret med et dørslag.

5. Temperatur betyder noget

Hvis du laver mayonnaise-centreret kartoffelsalat, skal du lade kartoflerne køle af, før du tilføjer mayo for at forhindre, at det bliver et olieagtigt rod.

Omvendt bør eddikekartoffelsalater blandes, mens kartoflerne stadig er varme, så de sure smage kan trænge helt igennem i kartoflerne.

6. Lav den med mayo

Kelsey Barnard Clark, kok-ejer af KBC Eatery i Dothan, Alabama, kan lide at bruge mayonnaise, fordi det tilføjer viskositet og hjælper med at holde kartoffelsalaten sammen. Hun foretrækker de mayonnaiser, der har ren smag.

Hun siger videre, at man skal undgå hjemmelavet mayo, da den er afhængig af rå æg, hvilket kan udgøre et fødevaresikkerhedsproblem.

7. Tilsæt eddike

Mens mayonnaise fungerer som et bindemiddel, fungerer eddike som en smagsforstærker.

Clark anbefaler at bruge rødvinseddike, æblecidereddike eller risvinseddike for at tilføje syre til ligningen.

En anden mulighed er at bruge friskpresset citronsaft til at indsætte en lys, citrusagtig tone i din kartoffelsalat.

8. Forstærk mix-ins

Folk bruger typisk selleri, rødløg eller hårdkogte æg i kartoffelsalat, men at tilføje flere uventede blandinger giver lidt mere personlighed.

Clark råder til at blande hakkede friske krydderurter i, såsom dild, persille, estragon eller koriander.

Omvendt kan Beringson godt lide at inkorporere et syltet element for at tilføje surhed. Dette kan være så simpelt som dildsmag eller hakkede pickles, eller det kan være en specialkomponent, såsom syltede rødbeder eller okra.

9. Top det af med noget særligt

Klassisk pynt omfatter hårdkogte æg i skiver, hakket purløg eller persillekviste, men Beringson kan godt lide at gøre det fancy ved at afslutte kartoffelsalater med spirer: F.eks. radiser eller solsikker.

Når Armstrong vil opgradere sin kreation, vil han toppe den med sprøde skalotteløg, grillede grønne løg eller syltede hvidløg.

"Eller du kan fordoble kartoflerne og lægge virkelig tynde pommes frites på," siger han. "De vil tilføje en god tekstur."

10. Fokus på fødevaresikkerhed

Det er vigtigt at sikre, at kartoffelsalat forbliver kold så længe som muligt, siger Beringson, der råder dig til at placere din skål med kartoffelsalat i en anden skål foret med isterninger og derefter opbevare begge dele i en køler, indtil det er tid til at spise.

Når skålen først er ude, siger Armstrong, at den kun skal være der i 90 minutter; derefter kan det være usikkert at spise.

For at gøre det nemmere mærker han beholderen, kartoffelsalaten er i, med den tid, han sætter den ud, så han ved, hvornår den skal tages væk fra bordet igen.