Mange danskere nyder et stykke pålæg, en skive spegepølse eller et par pølser til grillen.
Men netop disse madvarer – som vi kender så godt og ofte har på frokostbordet – er ifølge læger og ernæringseksperter den mest usunde form for kød.
Det handler om forarbejdet kød.
Altså kød, der er røget, saltet, tørret, konserveret eller blandet med tilsætningsstoffer.
Det dækker over produkter som pølser, pålæg, skinke, salami, bacon og færdigretter som bolognese eller nuggets.
Og selv små mængder kan ifølge eksperterne være problematiske for helbredet.
Det skriver mediet linternaute.
Hvorfor er forarbejdet kød så skadeligt?
Problemet med det forarbejdede kød ligger ikke kun i selve kødet, men i det, der tilsættes og den måde, det bliver bearbejdet på.
Disse produkter indeholder ofte nitrater og nitritter – stoffer der bruges til at konservere kødet og give det en længere holdbarhed.
Men når disse stoffer bliver optaget i kroppen, kan de omdannes til kræftfremkaldende forbindelser.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har tidligere slået fast, at forarbejdet kød er kræftfremkaldende, og at risikoen stiger, jo mere man spiser.
Allerede ved et dagligt indtag på 25 gram øges risikoen, og ifølge en undersøgelse spiser franskmænd i gennemsnit over 280 gram om ugen – tal, der ikke er meget anderledes i Danmark.
For mange danskere er mad en vigtig del af hverdagen og livskvaliteten – og det skal den blive ved med at være.
Ved at træffe få, men bevidste valg kan man passe på både sig selv og nyde maden i mange år endnu.