Må man genopvarme spinat?

Mad og drikke

02/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

En vedvarende påstand er, at opvarmet spinat skulle være sundhedsskadelig. Men passer det?

Du har måske hørt den gamle advarsel om, at man ikke må genopvarme ting som spinattærte, fordi genopvarmet spinat er skidt for os.

Spinat tilhører nemlig gruppen af grøntsager med nitratindhold. Nitrater er salte, der dannes under væksten af grøntsagsplanter.

På trods af et muligt negativt billede er de dog også sundhedsmæssige fordele ved dem: De er gavnlige ved forhøjet blodtryk, for muskelvækst og regulering af blodsukkerniveauet.

Dog omdannes nitrat af bakterier til nitrit. For meget af dette kan føre til diarré, kvalme og opkastning. Sammen med nedbrydningsprodukter af protein kan der også dannes nitrosaminer, som endda kan være kræftfremkaldende. Dette er dog indtil videre kun påvist ved dyreforsøg.

Så hvad er det med genopvarmningen?

Det er vigtigt at bemærke, at opvarmning af spinat i sig selv ikke gør det farligt. Problemet opstår, når opvarmet spinat opbevares ved forkerte temperaturer, hvilket kan skabe et miljø, hvor bakterier kan omdanne nitrat til nitrit.

Derfor er korrekt opbevaring og håndtering afgørende for at undgå sundhedsrisici.

For at undgå potentiel dannelse af nitrosaminer er det også vigtigt at undgå kombinationen af opvarmet spinat med visse proteinkilder i længere perioder. Dette indebærer normalt at undgå at genopvarme en ret, der indeholder spinat og proteiner flere gange.

Du må godt, men ...

Heldigvis er det generelle råd i dag mere nuanceret, og det betyder ikke nødvendigvis, at man ikke må genopvarme spinat.

Det afgørende er at opbevare og håndtere fødevarer korrekt for at minimere risikoen for bakterievækst og omdannelse af nitrater til nitrit.

Så svaret på spørgsmålet "Må man genopvarme spinat?" er ikke et absolut "nej". Det handler mere om, hvordan du håndterer og opbevarer spinatretter for at bevare deres kvalitet og undgå sundhedsrisici.

Kilde: Tag24