Let at lave: Opskarift på super saftig citronkage

Mad og drikke

08/10/2024

Foto: Alexandra Golovac / Unsplash
Foto: Alexandra Golovac / Unsplash

Skrevet af Magnus Møller

Rigtig saftig, sød og syrlig-frisk - sådan skal en citronkage være. Med denne nemme opskrift er det garanteret.

Især ved høje temperaturer smager kager med en diskret, forfriskende syre perfekt. En saftig citronkage er derfor den ideelle ledsager til te eller kaffe om foråret og sommeren eller de lunere efterårsdage.

Det, der gør denne citronkage så saftig, er creme fraiche og citronsaft. Den sidste skal være friskpresset og ikke erstattes af koncentrat eller citronsaft fra flasker, ellers påvirkes smagen.

Citronkageopskriften i sig selv er meget enkel, i bund og grund skal du blot blande ingredienserne og sætte dem i ovnen.

Men ud over at presse frugterne, skal du tage dig tid til at rive citronskallen, fordi zesten giver kagen en særlig karakter: en subtil bitterhed og aromatisk dybde, der går perfekt sammen med syren og sødmen.

Gør dette klar først

Ud over ingredienserne til dejen skal du bruge flormelisglasur og som bageudstyr:

  • en brødform (ca. B 30 x D 10 x H 8 cm)

  • en stand- eller håndmikser

  • en røreskål

  • en skål eller kop til smørret

  • en dejskraber

  • et fint rivejern

Ovnen skal forvarmes til 180 grader over- og undervarme

Her er ingredienserne

  • 220 g mel

  • 1/2 pose bagepulver

  • 260 g sukker

  • Et nip salt

  • 4 æg

  • 40 ml citronsaft (friskpresset)

  • 80 g smør

  • 150 g creme fraiche

  • Revet citronskal fra 3 til 4 citroner (skal være økologiske citroner)

Sådan gør du

Trin 1: Pisk æggene og sukkeret i en skål med en elektrisk mixer, indtil der dannes en let skummende, lysegul creme.

Trin 2: Riv skallen af citronerne fint. Opvarm smørret, indtil det er cremet eller let flydende, men ikke varmt og klart.

Trin 3: Tilsæt nu alle ingredienserne, dvs. creme fraiche, citronskal, mel, bagepulver, salt, citronsaft og smør til æggesukkercremen og rør det til en glat dej.

Trin 4: Smør brødformen eller beklæd den med bagepapir og hæld den cremede dej i formen. Eventuelle rester kan nemmest fjernes fra skålen med en dejskraber.

Trin 5: Nu skal citronkagen i den forvarmede ovn og bage ved 180 grader (over- og undervarme) i cirka 45 minutter (det er bedst at lave en tandstikstest nogle minutter før slutningen af bagetiden og holde øje med kagen, da ældre ovne ofte ikke opvarmer helt præcist efter temperaturangivelsen, så bagetiden kan variere lidt).

Denne citronkageopskrift passer godt med en let syrlig flormelisglasur. Hvid chokoladeovertræk er også lækkert.

Citronkage med flormelisglasur

For at lave glasuren skal du blot blande cirka 20 milliliter friskpresset citronsaft med så meget flormelis, at der dannes en hvid pasta.

Pensl derefter den stadig let varme kage med det, da det stadig vil trænge ind i kagen. Lad det køle af, så glasuren bliver hård.

Citronkage med chokoladeovertræk

Opvarm cirka 200 gram chokolade i vandbad og fordel det på den afkølede kage. Lad det køle af, så overtrækket bliver hårdt.

Kilde: Tag24