Længstlevende mennesker i verden sværger til en simpel morgenmadsvane

Mad og drikke

08/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mennesker, der bor i de såkaldte "Blue Zones", som er områder i verden med flest hundredårige, holder sig ofte til et simpelt princip, når det kommer til deres første måltid på dagen.

At spise størstedelen af dine daglige kalorier til morgenmad kan hjælpe dig med at leve til 100. Der har forskere, der studerer dem, der lever i Blue Zones, nu fundet ud af.

Zonerne inkluderer Ikaria i Grækenland, Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Loma Linda i Californien og Nicoya Peninsula i Costa Rica.

De foreslår, at du holder dig til mottoet: "Spis morgenmad som en konge; frokost som en prins; middag som en tigger."

Diæter varierer i regionerne, men alle har fokus på at afbalancere grøntsager, frugt, bælgfrugter, nødder, frø, sunde fedtstoffer og hele korn med minimalt kød og mættet fedt.

Nicoyanerne spiser ofte to morgenmåltider og en let middag og spiser bønneretter til morgenmad, der er rige på protein og fibre.

Disse kan inkludere gallo pinto, hvilket er Costa Ricas nationalret, der består af sorte bønner, ris, løg, peberfrugter og koriander.

I Okinawa inkluderer morgenmad ofte misosuppe og ris, og folk undlader ofte at spise aftensmad.

I Loma Linda, som er hjemsted for troende af den evangeliske Syvende Dags Adventistkirke, får de er måltid midt på morgenen og et andet kl. 16.

De første kan være hvad som helst fra havregrød til rørt tofu, og adventisterne vælger at undgå de fleste animalske produkter, fx æg.

Undersøgelsen bakker op om det

Tidligere forskning har vist, at det at spise størstedelen af dine kalorier i begyndelsen af dagen kan reducere din risiko for fedme og hjertesygdomme.

En undersøgelse, offentliggjort i Obesity, undersøgte, hvordan det at spise mere til morgenmad i forhold til aftensmad påvirkede vægttab i en gruppe på 93 overvægtige kvinder.

Halvdelen spiste 700 kalorier til morgenmad, 500 til frokost og 200 til aftensmad, mens den anden halvdel spiste 200 kalorier til morgenmad, 500 til frokost og 700 til aftensmad.

Efter 12 uger tabte den større morgenmadgruppe 2,5 gange så meget vægt som den større aftensmadgruppe.

Derudover faldt deres blodfedt med en tredjedel i løbet af undersøgelsen, mens den større aftensmadgruppes steg med 14,6 procent.

Forskeren fra Tel Aviv University i Israel sagde: "En højkalorie morgenmad med reduceret indtag ved middagstid er gavnlig og kan være et nyttigt alternativ til håndtering af fedme og metabolisk syndrom."

Kilde: The Sun