Kun 5 personer har turdet spise denne chili: Så voldsom reaktioner gav den en af dem

Mad og drikke

22/10/2023

Skrevet af Magnus Møller

Stærk, stærkere, Pepper X: En opdrætter fra USA præsenteret nu verdens "stærkeste chili". Den nye sort "Pepper X" er bestemt ikke for sarte sjæle og er betydeligt skarpere end den tidligere rekordindehaver, "Carolina Reaper". Kun fem mennesker har overhovedet turdet at spise en hel chili.

I ti år har chili-opdrætteren "Smokin" Ed Currie fra USA arbejdet på en rekord-chili.

Nu er det officielt: Med en gennemsnitlig værdi på 2.693.000 på Scoville-skalaen er Eds skabelse, Pepper X, verdens stærkeste chili, som Guinness Rekordbog nu har bekræftet. Målingen blev udført over en periode på fire år af forskere fra Winthrop University.

Sammenlignet med den hidtil stærkeste chili i verden, "Carolina Reaper," også en opdrætning af Ed Currie, når den i gennemsnit 1.640.000 Scoville. En Jalapeño har omkring 6000 Scoville, og Tabasco-sauce når alligevel en værdi på 3750.

Brændte

Ed er en af dem, der har spist pepper x. "Jeg følte varmen i tre en halv time. Så kom kramperne," rapporterede han til nyhedsbureauet AP: "Disse kramper er forfærdelige. Jeg lå fladt på et marmorgulv i regnen i cirka en time og stønnede af smerte," husker chili-eksperten med rædsel.

Alligevel ser Ed sit opdrætsmål som opnået. Han ønskede trods alt at opdrætte en chili, der leverer "øjeblikkelig, brutal skarphed," som han siger. Samtidig skulle chilien have en fin, sød smag.

Rekord-chilien er i øvrigt en krydsning mellem Carolina Reaper og "en ekstremt stærk peber, som en ven fra Michigan sendte mig," siger opdrætteren tvetydigt.

Eksperten ser kritisk på de mange skarphedsudfordringer på TikTok og andre steder. Ed anbefaler: "Byg først en tolerance op," inden man kaster sig over Carolina Reaper eller endda Pepper X. For hans skabelser er bestemt ikke noget for sarte sjæle.

I mellemtiden arbejder Ed på sin gård på endnu skarpere opdræt.

Vakt stor opmærksomhed

Pepper X's rekordniveau af skarphed har vakt stor opmærksomhed i både chili-entusiastkredse og blandt madelskere verden over. Mange søger den ultimative smagsoplevelse og den udfordring, det er at smage på Pepper X. Dog bør det understreges, at denne chili ikke er for alle.

For at undgå ubehagelige konsekvenser, som Ed Currie selv har oplevet, anbefaler eksperter at opbygge en vis tolerance over for stærk mad, inden man kaster sig ud i at smage på Pepper X. Dette kan inkludere gradvist at vænne sig til stærkere chilier og træne smagsløgene.

Selvom Pepper X er kendt for sin overvældende styrke, ønsker Ed stadig at opnå endnu mere ekstreme opdræt. Han fortsætter med at krydse forskellige chili-sorter for at opnå den perfekte kombination af skarphed og smag.

Det er tydeligt, at Pepper X har sat en ny standard for styrken i chili-verdenen, og det er spændende at se, hvilke sensationelle chilier fremtiden vil bringe fra Ed Curries gård i South Carolina.

Kilde: Tag24.