Ja, det er faktisk en ting: Derfor går vi i "madkoma"

Mad og drikke

13/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er en del ting, du kan gøre for at undgå, det rammer dig!

Mange af os ved, hvordan det er at dykke ned i en lækker feriemiddag eller en stor omgang take away for bagefter at finde os selv døsige eller måske direkte søvnige på sofaen kort efter.

Det er faktisk så almindeligt, at det at tage en lur efter et stort festmåltid, at det i USA er blevet noget af en tradition, at man efter f.eks. Thanksgiving-madorgiet tager sig en lur på sofaen.

Denne søvnighed efter måltid er et klassisk eksempel på den såkaldte "madkoma" - eller, i medicinske termer, postprandial somnolens.

Den gode nyhed er, at madkoma ikke er en grund til bekymring, selvom de kan være ubehagelige. Faktisk er de ret almindelige.

Men hvad er madkoma, helt præcist, og hvad sker der i kroppen, når du oplever det?

Hvad er madkoma, og hvorfor sker det?

Madkoma refererer til følelsen af ​​træthed efter at have spist et måltid, normalt et stort et. Det er en rigtig ting - hvilket betyder, at der er en videnskabelig forklaring bag oplevelsen.

Det involverer dog ikke at være i et egentligt medicinsk koma, hvor du er i en tilstand af dyb bevidstløshed, siger Kristen Carli, MS, RD, registreret diætist ernæringsekspert og grundlægger af Camelback Nutrition Wellness.

Det vil ikke ændre din mentale status og kræve en tur på hospitalet, forklarer hun, men i stedet forårsager madkoma ekstrem træthed og sløvhed, der kan udløse en dyb søvn.

Meget af dette har at gøre med den naturlige fordøjelsesproces, ifølge Carli.

"Når du spiser et stort måltid, leder din krop en betydelig mængde blodgennemstrømning til fordøjelsessystemet for at nedbryde maden," forklarer hun. "Dette leder blod væk fra andre systemer, herunder hjernen, hvilket kan føre til sløvhed."

De faktiske næringsstoffer i mad - især kulhydrater og fedt - spiller også en rolle i at forårsage en madkoma.

"Et stort måltid, især med et højt indhold af kulhydrater, kan føre til en hurtig stigning i blodsukkerniveauet," siger Carli. Dette følger ofte med et blodsukkerstyrt, hvilket forårsager en følelse af ekstrem træthed.

Hvis du oven i købet har spist et måltid, der også er fedtholdigt, frigiver din krop hormoner såsom cholecystokinin (CCK), tilføjer hun.

"CCK regulerer appetit og fordøjelse. Det bremser bevægelsen af ​​mad fra maven til tyndtarmen og forlænger fordøjelsesprocessen,” forklarer hun.

"Denne hormonelle reaktion kan bidrage til en følelse af træthed og sløvhed."

Almindelige symptomer på en madkoma

Symptomerne på en madkoma kan variere fra person til person, og de kan også variere i sværhedsgrad, afhængigt af individet og måltidet.

Som Carli forklarer: "Nogle mennesker kan være mere følsomme over for bestemte fødevarer eller måltidsstørrelser, mens andre måske ikke oplever betydelig døsighed efter at have spist den samme mad eller det samme måltid."

Generelt omfatter almindelige tegn på madkoma:

  • Oppustethed

  • Fylde

  • Søvnighed eller døsighed

  • Træthed

  • Lavt energiniveau

  • Dårlig opmærksomhed og koncentration

  • Sådan forhindrer du en fødevarekoma

5 tips til at undgå madkoma

Spis mindre måltider (undgå at spise, indtil du føler dig syg!)

Sammenlignet med gigantiske, supermættende måltider belaster mindre, men stadig mættende, måltider fordøjelsessystemet mindre, siger Agyeman.

De giver også din krop en stabil energikilde, der hjælper med at forhindre blodsukkerstigninger og nedture.

Vælg en blanding af næringsstoffer

I stedet for kun at spise mad med højt fedtindhold og/eller højt kulhydratindhold, så gå efter en mere jævn blanding af næringsstoffer fra en kombination af fødevaregrupper, herunder sunde fedtstoffer (olivenolie, nødder, avocado), fibre og protein, anbefaler Agyeman.

"Dette kan hjælpe med at forhindre madkoma ved at stabilisere blodsukkerniveauet og fremme stabil energi hele dagen," siger hun.

Hold dig hydreret

Hvis du har brug for en ekstra grund til at drikke mere vand, er det super nyttigt til at understøtte fordøjelsesprocessen.

"Det giver kroppen mulighed for at nedbryde mad mere effektivt og absorbere næringsstoffer effektivt," forklarer Carli.

Dette kan reducere arbejdsbyrden på fordøjelsessystemet og forhindre træthed efter måltid. Korrekt hydrering hjælper også med at opretholde stabile blodsukkerniveauer, hvilket reducerer risikoen for energinedbrud, siger hun.

Øv opmærksom spisning

Ifølge Agyeman kan opmærksom spisning hjælpe med at reducere stress og skabe en roligere atmosfære under måltiderne, hvilket i sidste ende forbedrer fordøjelsen og reducerer ubehag efter at have spist.

Dette indebærer at spise langsommere og mere bevidst og tjekke ind med din krops mæthedssignaler, hvilket kan hjælpe dig undgå at belaste dit system med et superstort måltid, der får dig til at føle dig syg og træg.

Gå en tur

"Let fysisk aktivitet, såsom en kort gåtur, kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen og reducere varigheden af ​​energinedturen efter måltidet," siger Carli.

Kilde: Real Simple