Hold æg spiselige i månedsvis med smart opbevaringmetode godkendt af søfolk

Mad og drikke

02/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Æg er ikke den letteste ingrediens at vurdere, når det kommer til at blive dårlige, men der er en måde at få dem til at holde sig sikkert så længe som muligt – ifølge søfolk.

Æg, der sælges i danske supermarkeder, har en relativ lang bedst-før-dato. Men med det sagt kan nogle opleve, at de bliver dårlige før denne dato, ofte fordi de er blevet opbevaret forkert.

Det er dog muligt at holde æg friske i uger ud over deres bedst-før-dato med et par afprøvede og testede metoder.

En af dem er elsket af sejlere, der skal finde måder at holde æg friske i længere perioder.

Denne usædvanlige opbevaringshack indebærer at dække æggene med vaseline eller petroleumsgelé, og den blev delt på Online Cruisers Forum. En bruger ved navn RaymondR hævdede det virkede: "Prøv Vaseline. Jeg har selv prøvet det, og det ser ud til at virke."

Han fortsatte: "Jeg dækkede æggene med vaseline og lod dem ligge i cirka tre måneder, og da jeg knækkede dem og lavede røræg, så de helt spiselige ud."

Ifølge forummedlemmerne går praksissen flere hundrede år tilbage og bliver ikke længere bredt brugt.

Den særligt metode blev også delt af yacht-eksperten Michael Harpurat på Eoceanic, en mobilplatform for ivrige søfolk.

Han foreslog: "Æg bliver dårlige, når de bliver iltede, dvs. luft trænger gennem den beskyttende skal. Petroleumsgeléen tilføjer et ekstra beskyttende lag for at forhindre dette, samtidig med at den forhindrer fordampning."

"Æg, der er dækket af petroleumsgelé, vil holde i månedsvis, men vil dog til sidst udvikle en ubehagelig smag."

Michael forklarede, at han i stedet stoler på en endnu nemmere metode til at holde dem friske på sine sørejser.

Han hævdede: "Vi fandt ud af, at vendte æg opfyldte vores krav til forlænget holdbarhed under vores jordomsejling. Vi smurte vores ægbeholdning med vaseline en gang, men fandt ud af, at det ikke var besværet eller snavset værd."

Den "yacht-elskende" sømand fortsatte med at sige, at opbevaring af æg er blevet meget lettere med hjælp fra plastikæggebakker.

Disse gør det nemt at opbevare op til 15 æg, der kan vendes med et enkelt drej og nemt transporteres.

Han sagde: "De er meget nyttige til at beskytte æggene, mens de transporteres til båden, og også hvis du vil lægge noget ovenpå dem under opbevaring."

Kilde: Express.