Her er svaret på, om saltet skal i vandet før eller efter kartoflerne

Mad og drikke

14/07/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er de små detaljer, der gør forskellen for det endelige resultat!

De kan koges, de kan steges, de kan bages, de kan moses - kartofler kan lidt af det hele.

Men selvom kartoflen må siges at være en særdeles alsidig rodfrugt, betyder det ikke, at man bare kan lukke øjnene og satse, når man skal tilberede dem.

Der findes nemlig forskellige detaljer, du skal være opmærksom på i forhold til tilberedning, og en af de ting, mange er i tvivl om, gælder kogning.

For mange vil putte salt i vandet - men skal det i, før vandet koger? Når det koger, men før kartoflerne? Eller først når kartoflerne også er puttet i?

Her er svaret

Ifølge Samvirke får man det bedste resultat, hvis man begynder kogningen af kartoflerne i koldt vand med en håndfuld salt.

Det sørger for at fremhæve kartoflernes smag og holder samtidig kartoflerne faste, så de ikke så nemt går i stykker.

Sørg for, at vandet dækker kartoflerne, når du sætter dem over, men her kommer så den næste vigtige detalje: Temperaturen.

For du skal, som nævnt, starte med at putte kartoflerne i koldt vand, men når du så skruer op for varmen, må du ikke lade det bulderkoge. Det bedste er at bringe kartoflerne i kog over middel varme. Det tager længere tid, men det giver et bedre resultat i sidste end.

Det sidste, vi så har med at gøre, er kogetiden, og her er der igen flere ting at være opmærksom på:

  • Alt efter størrelse, skal du sigte efter 15 minutters kogetid. Stik en urtekniv i kartoflerne for at se, om de er møre (kniven skal nemt glide af kartoflen igen)

  • Men hvis du har med ældre kartofler at gøre, skal du lade dem koge i 20-30 minutters tid. Brug samme metode med urtekniven for at se, om de har fået nok.

Generelt er det også en god idé at skære kartoflerne, så stykkerne har nogenlunde samme størrelse, da dette gør det nemmere at gøre dem alle møre på samme tid.