Her er 7 fødevarer, du bør undgå før sengetid for at sikre dig en bedre søvn - blandt andet tomater

Mad og drikke

29/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Alle nyder en god nats søvn, men at spise de forkerte ting før sengetid kan betyde, at du vil ligge vågen

Mange mennesker kæmper med deres søvnmønstre, og det er ikke overraskende, at din kost kan påvirke din søvnrutine.

Takket være sundheds- og ernæringseksperterne hos Prepped Pots powered by MuscleFood, er her en liste over fødevarer, du helt sikkert bør undgå før sengetid.

Det kommer ikke som en overraskelse, er ost på denne liste, hvilket er en førevare, man længe har vidst, at man bør holde sig væk fra om natten - men der er nogle overraskende indslag, rapporterer The Mirror.

Sundheds- og ernæringsekspert Ashleigh Tosh sagde: "De fødevarer, vi indtager, er virkelig vigtige for vores generelle sundhed og kroppens funktion.”

"At spise fødevarer med højt koffeinindhold som chokolade og fødevarer med højt sukkerindhold som tørret frugt kan føre til problemer med at falde i søvn og en urolig nat.”

"Men det er ikke kun snacks; at spise tunge og krydrede måltider for tæt på sengetid kan også føre til fordøjelsesproblemer. For at få en bedre søvnkvalitet, skal du forsøge at være opmærksom på, hvad du indtager omkring tre timer før sengetid."

Her er de syv fødevarer

Chokolade

De fleste chokoladebarer indeholder faktisk en høj mængde koffein, hvilket gør det dumt at spise før sengetid eller endda mens du ser tv under dynen.

Andre fødevarer og drikkevarer, der indeholder koffein, såsom kaffe, te og energidrikke, bør også undgås.

Tørret frugt

Selvom fiberen i frugt kan være god i moderation, kan det, når det indtages om natten, efterlade dig oppustet og med luft i maven.

Ligesom frisk frugt indeholder tørret frugt også høje niveauer af sukker, hvilket kan give dig energi - hvilket gør det sværere at sove.

Ost

Selvom ost er mange menneskers yndlingsspise, kan det være det værste at spise om natten, inden du går i seng. Aminosyrer findes i mange stærke og modne oste, og de får os til at føle os vågne og opmærksomme.

Ost indeholder også tyramin, som får kroppen til at føle sig vågen gennem binyrerne, der derefter frigiver ’kamp eller flugt’-hormonet.

Denne regel gælder også for konserveret og røgede kød som skinke, bacon og pepperoni.

Karry

Kemikaliet capsaicin findes i mange krydrede fødevarer, som for eksempel i stærk sauce og forskellige karryretter. Dette kemikalie hæver kropstemperaturen ved at forstyrre kroppens termoreguleringsproces.

Dette kan igen forstyrre søvnen, for slet ikke at nævne de høje niveauer af energi, der kræves for at fordøje krydderier.

Slik

Fødevarer med højt sukkerindhold som is, kager og slik kan sende dit blodsukker i vejret, hvilket efterfølges af et sukkerchok.

Som følge af blodsukkerkrisen gives binyren besked om, at der er en nødsituation i kroppen, hvilket øger cortisolniveauerne og vækker kroppen fra søvnen.

Dem, der er desperate efter en sød godbid før sengetid, bør overveje at spise en banan, da de fremmer søvn.

Chips

Salte fødevarer som chips og nødder er kendt for at dehydrere kroppen, hvilket derefter øger væskeretentionen, så din søvn er mere tilbøjelig til at være 'overfladisk' og forstyrret.

I det lange løb vil indtagelse af disse snacks før sengetid resultere i træthed og udmattelse, hvilket derefter forårsager humørsvingninger.

Eksperter anbefaler at holde sig væk fra saltede fødevarer mindst tre timer før sengetid for at sikre en god nats søvn.

Tomater

Syreholdige fødevarer som tomater bør også undgås før sengetid, da de kan forårsage refluksproblemer, når du lægger dig til at falde i søvn.

Dette gælder også for løg, der nogle gange kan forårsage tryk i maven og tvinge syre op i spiserøret.

Hvor meget søvn har jeg brug for?

Der er mange livsstilsfaktorer, der spiller en rolle for, hvor meget søvn hver person har brug for, ifølge Kora Habinakova, en søvnekspert hos Sleepseeker.

Dog anbefales det, at den gennemsnitlige voksen får mindst syv timer, men otte timer er nok til en god kvalitetssøvn.

Da børn og teenagere stadig vokser, har de brug for lidt mere søvn for at hjælpe deres fysiske og mentale udvikling.

Børn i alderen tre til 12 år skal have cirka 10 timer, mens teenagere mellem 12 og 18 år skal have mellem otte og 10 timer.

Hvordan påvirker søvn mit mentale helbred og humør?

Ifølge forskningen er forbindelsen mellem søvn og mental sundhed kompleks, men som en tommelfingerregel kan problemer med din søvn påvirke dit mentale velvære.

Søvnunderskud kan øge din irritabilitet og vredesniveauer, da din hjerne ikke kan fungere korrekt, når du er træt - da træthed kan undertrykke hjernens følelsesmæssige center.

På samme måde påvirker søvnen, hvordan vi håndterer stress, hvilket kan have en betydelig indvirkning på vores hverdag.

Eksperter har anbefalet at gøre en indsats for at sikre, at du får nok søvn ved at genoverveje vaner før sengetid og ændre dem - såsom at bruge din telefon eller holde dit sind aktivt.

Kilde: Daily Record