Helt friske svampe til madlavningen: Sådan kommer du i gang med at dyrke dem derhjemme

Mad og drikke

20/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Måske et lille projekt at gå i gang med her hen over julen?

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne spiselige svampe

Der er over 14.000 svampearter på Jorden, lige fra giftige dødshatte til lækre morkler til svampe af den psykedeliske sort.

Du har set dem vokse fra jord, ko-marker, råddent træ og næsten alle andre steder, og måske tænkt: "Hvor svært kan det være at dyrke spiselige svampe derhjemme?"

Svaret: Det kommer an på. Selvom du er en anstændig hjemmegartner, byder svampe nemlig på unikke udfordringer.

Det kan være vanskeligt at skabe det miljø, en svamp har brug for derhjemme, især hvis du går efter en spiselig og lækker variant, ikke kun hvad der kommer op fra en træstub.

Men det er ikke umuligt, hvis du ved, hvad du laver; her er, hvordan du kommer i gang med at dyrke din egen pizzatopping og lækre tilføjelse til salaten.

Den nemmeste måde: Køb et sæt til det

Du vil måske starte med et svampedyrkningssæt. Disse kommer med alt hvad du behøver for at dyrke din første svampeafgrøde, samt detaljerede instruktioner.

Det kan føles lidt som at snyde for en gør-det-selv-type, men et sæt vil hjælpe dig med at blive fortrolig med processen på en praktisk, ikke-frustrerende måde.

Der er dog ingen grund til at starte med et dyrt sæt. Du kan hente en førstegangs-svampefarm for mindre end 150 kroner.

Vælg en nem svamp at starte med

Du skal kunne kravle, før du kan gå. Ligesom stueplanter er nogle slags svampe hårdføre og nemme at dyrke, hvor andre er nærmest umulige. Nogle gode valg til spiselige svampe, der kan lære rebet, omfatter:

  • Østershat

  • Havechampignon

  • Shiitake svampe

  • Pindsvinepigsvamp

  • Morkler

Sådan dyrker du dine egne svampe

Forskellige svampe kræver forskellige forhold for at gro optimalt, men der er alligevel nogle fællesnævnere, du i hvert fald skal have styr på:

  • Et sted at dyrke dem: Du behøver ikke meget plads til at dyrke en lille omgangsvampe, men det skal generelt være et mørkt rum, hvor du kan styre temperaturen og fugten. Et skab vil fungere, eller et hjørne af kælderen. Du kan endda dyrke dem under vasken, og nogle sorter kan dyrkes udendørs.

  • En plantebakke: For en beskeden, førstegangs svampedyrkning skal du bruge en bakke, der er mindst 15 centimeter dyb og omkring 35 gange 40 centimeter. Det kan være træ, plastik eller metal, så noget som en kattebakke ville fungere.

  • Svampesporer: Disse sporer svarer til frø til svampe. Du kan købe dem online eller i havebutikker. Du kan dog ikke købe alle slags svampesporer online. Nogle slags svampe er mere stramt kontrolleret, så at sige.

  • Substrat: Dette er materialet, som dine svampe vil vokse i. Nogle sorter vokser i træflis, nogle i korn. Nogle vokser bedst i en blanding af gødning og kompost, hvilket kræver et niveau af personligt engagement.

  • Et varmeelement: Afhængigt af sorten af ​​svampe kan du have brug for en varmepude af en slags til at regulere temperaturen i vækstområdet.

  • Et plastikdække: Nogle slags svampe vokser bedst, hvis du stiller et lille telt af plastik over dem og skaber et minidrivhus.

  • En trykkoger: Mere avanceret svampedyrkning kan kræve en trykkoger til sterilisering.

Sådan gør du

Når du har fået fat i alle de værktøjer, du har brug for, og du har læst op på den specifikke slags svampe, du vil dyrke, er det tid til at komme i gang. Generelt set forstand betyder det:

  • Steriliser: Afhængigt af den proces, du følger, og den svamp, du dyrker, skal du muligvis bruge din trykkoger til at sterilisere komponenter i din vækst.

  • Fyld: Put dit valgte substrat i plantebakken.

  • Spred: Fordel svampesporer ud over substratet.

  • Varme og vand: Hold dine fremtidige svampe varme med dit varmelegeme og fugtige ved at sprøjte dem med vand. Præcis hvor varmt og hvor vådt afhænger af, hvilken slags du dyrker. Du kan bruge plastikposer til at skabe et miniaturedrivhus her.

  • Vendt: Efter et par dage bør du se mycelium, der svarer til et rodsystem for svampe, på toppen af ​​dit substrat. Det betyder, at de har koloniseret. Når overfladen er hvid af mycelium, er det tid til at flytte svampene til et køligere sted.

  • Afkøl: Mange typer svampe vokser bedst på kølige, mørke steder, selvom nogle klarer sig bedre med lejlighedsvis lys. Hold dem fugtige, sprøjt dem med vand et par gange om dagen, og om et par uger (afhængigt af typen af ​​svampe), kan du begynde at dyrke dine nu fuldvoksne svampe.

  • Tilbered: Tilbage er der bare at finde en lækker opskrift, der har svampe som ingrediens, og så kan du slå dig løs i køkkenet.

En advarsel

Spis ikke svampe, du finder i naturen, medmindre du er en absolut ekspert i, hvilke der er spiselige.

Mange varianter af svampe er dødelige, og de ligner ofte godartede svampe, så hold dig til supermarkedet, og dem du ved er sikre, fordi du selv har dyrket dem.

Kilde: Lifehacker