Hæver mælkepriserne i maj: Arla med markant beslutning

Mad og drikke

01/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der sker ting og sager på markedet.

Hvis du er mælkeproducent for Arla, kan du godt smile lidt ekstra bredt her d. 1. maj.

Mejeriet har nemlig valgt at hæve udbetalingen på både økologisk og konventionel mælk med 3,7 øre per kilo.

Det skriver Landbrugsavisen.

Det er dog inklusiv en øget udbetaling på 0,2 øre per kilo mælk fra Arlas bæredygtighedsprogram. 

Så meget får producenterne

I kroner og ører betyder stigningen, at acontoprisen for konventionel mælk af den bedste kvalitet fra i dag ligger på 336,1 øre per kilo mælk.

For økologisk mælk kommer beløbet til at ligge på 381,3 øre per kilo.

Arla begrunder stigningerne med, at det globale mælkeudbud ligger lidt under det normale niveau samtidig med, at råvaremarkederne er stabile. Desuden har detailhandlen en positiv udvikling.

Betydning for forbrugerne?

Det er jo nok mere relevant for dig som læser at finde ud af, hvad Arlas udmelding kommer til at betyde for dig og din økonomi.

Umiddelbart er der ikke meldt noget ud om, hvorvidt ændringen kommer til at påvirke priserne nede i supermarkedet, men i sin månedlige markedsberetning noterer Arla, at den samlede mælkeporduktion i EU og Storbritannien faldt med en procent i forhold til året før.

Omvendt har der været både mere fedt og mere protein i mælken, og det betyder, at den energikorrigerede produktion kun faldt med -0,2 procent på årsbasis i januer.

Derudover var der et kraftigt opsving i både smør- og flødepriserne den første uge efter påske, hvor priserne for de to produkter steg med henholdsvis 3,5 og 5 procent.

Så om det kommer til at ramme os forbrugere, når vi svinger Dankortet på indkøbsturen, må tiden vise. Men det vil ikke være ulogisk, at priserne vil stige, når Arla skal af med større beløb for at få deres råvarer hjem.