Gør julemiddagen nemmere: Sådan koger du kartofler på den halve tid

Mad og drikke

18/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Meget godt at vide, inden der skal laves mad til den helt store guldmedalje!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Uanset om de skal bruges til kartoffelsalat, mos eller noget helt tredje, er der en ting, der næsten altid kan frustrere utålmodige sjæle: Når kartofler skal koges.

Vi ved, at kartofler er mættende, fyldt med næringsstoffer og de er faktisk også ganske fine, hvis du skal tabe dig, så der er ikke noget at sige til, at de (stadig) er en fast del af mange danskeres kost.

Derudover appellerer de også til for eksempel veganere og vegetarer, der af den ene eller anden grund ikke vil spise kød og/eller animalske produkter generelt.

Så der er uden tvivl mange danskere rundt om i køkkenerne, der i ny og næ tænker eller udtaler en forbandelse over, at de velkendte rodfrugter tager så lang tid om at blive kogt.

Der er dog en måde at forkorte forberedelsestiden på. Ifølge skolekokke og fagfolk kan du bruge følgende metode:

Fat kniven

For hurtigere kogning skal du skære kartoflerne i små tern eller skiver. Det vil reducere tilberedningstiden betydeligt, fordi varmen hurtigere når ind til centrum af stykkerne.

Kog vandet i en kedel på forhånd og hæld det i gryden, hvor kartoflerne allerede ligger i skiver eller tern. Brug en passende grydestørrelse så du undgår ekstra tid og energi.

Der er selvfølgelig en udfordring med denne metode, hvis man gerne vil servere hele kartofler, for det kan ikke anbefales at forsøge at sætte stykkerne sammen til hele kartofler efter kogning med spiselig lim (ja, det findes).

Til gengæld kan du spare lidt tid på kartoffelskrælningen, hvis du gerne vil koge dem hele.

I stedet for at skrælle kartoflerne før kogning, skal du vaske dem grundigt og koge dem med skindet på. Efter kogning dræner du vandet fra kartoflerne, lader dem køle af (dyb dem for eksempel i isvand i 20 sekunder) og skræller skindet af ved blot at skære det let med en kniv og derefter gnide med hænderne.