Solen skinner højt på himlen, sommerens varme har indfundet sig og ferien er for mange allerede godt i gang. Det er tid til at køre grillen frem og nyde de lange, lyse sommeraftener.
Og med en grill i brug, kan vi nemt få fuldkorn ind i vores sommermåltider.
Forestil dig lækre salater med sprøde poppede fuldkornskerner, en lækker sandwich eller måske et grøntsagsspyd med fuldkornsbrød til.
Sommeren er en alletiders mulighed for at vedligeholde dit daglige fuldkornsindtag.
Spis 90 gram fuldkorn om dagen eller mere
De officielle Kostråd anbefaler at spise 90 gram fuldkorn om dagen eller mere. Det svarer til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød og en lille portion fuldkornspasta.
Så med andre ord er der rig mulighed for at flette fuldkorn ind i kosten henover sommeren.
Fuldkorn betyder, at hele kornet er med - også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.
Fuldkornspartnerskabet byder på tre perfekte salater, som tilbehør til sommerens grillaftener.
Jordbærsalat med hvedekerner
Ingredienser
Salat
150 gram knækkede hvedekerner
200 gram jordbær
1 håndfuld grøn salat
5-6 radiser
En lille håndfuld frisk basilikum
Dressing
2 spsk citronsaft
3 spsk piskefløde
Lidt salt og peber
Sådan gør du
1. Bring hvedekernerne i kog, lad dem simre i ca. 15 min. og sæt dem på køl.
2. Rens jordbær, salat og radiser. Skær jordbær i kvarte og vend dem i de afkølede hvedekerner, salaten, basilikum og radiser i skiver.
3. Til dressingen blandes citronsaft med fløde og smages til med salt og peber. Umiddelbart inden servering dryppes dressingen over salaten.
Tip: Godt grilltilbehør til fx grillet kylling eller laks.
Panzanellasalat med fuldkornsbrød
Ingredienser
150 g fuldkornslogomærket brød fx flutes
700 g tomater
1 bundt basilikum
1 lille rødløg ca. 60 g
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 ½ spsk rødvins- eller balsamicoeddike
1 tsk flagesalt
peber
30 g kapers
Sådan gør du
1. Skær eller riv brødet i grove stykker og fordel det på en bageplade med bagepapir. Bag det i ovnen ved 170°C i 15 min. til det er helt tørt. Tag brødet ud og lad det køle af.
2. Skær imens tomaterne i grove stykker. Hak basilikum. Pil og hak løget. Pres hvidløget. Rør en dressing af olie, eddike, salt og peber.
3. Bland brød, tomater, basilikum, rødløg, hvidløg, kapers og dressing. Lad salaten trække ca. 10 min. inden den serveres.
Tip: Den lidt søde og syrlige smag gør sig godt til en grillet pølse.
Frugtig grønkålssalat med rugkerner og æble
Ingredienser
Salat
150 g rugkerner
4 blade grønkål
1 lille rødløg
2 æbler
2 appelsiner
1 spsk olie
Mandler
Dressing
1 ½ spsk citronsaft
1 ½ spsk koldpresset olie
1 tsk sirup
Lidt salt
Sådan gør du
1. Kog rugkernerne ca. 15 minutter indtil de er møre, men de må gerne have lidt bid. Skyl dem i koldt vand. Bland dem herefter med 1 spsk. olie.
2. Fjern stilken og rens grønkålen. Hak grønkålen fint.
3. Hak derefter rødløget fint og bland sammen med rugkernerne og grønkålen.
4. Skær æblerne i tynde skiver og appelsinerne i små stykker, gerne uden hinden. Kom æble og appelsinstykkerne sammen med resten af salaten.
5. Lav dressingen ved at blande citronsaft med olie, sirup samt et knivspids salt og hæld dressingen ud over salaten.
6. Til sidst hakkes lidt mandler som salaten toppes med.
Tip: Godt grilltilbehør til laks
Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Fødevarestyrelsen står sammen med en række fødevareproducenter og detailhandelskæder bag Fuldkornspartnerskabet, som arbejder for at forbedre folkesundheden, ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.