Forskere har en rigtig dårlig nyhed til dig der spiser ost

Mad og drikke

26/09/2024

Foto: Maksym Kozlenko, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Maksym Kozlenko, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

De kan komme til at smage anderledes og endda skifte farve i fremtiden.

Bløde, hårde, stærke og milde.

Ja, oste kommer i alverdens afskygninger, men for de fleste af os vil der altid være én favorit.

Desværre er det netop osteelskerne, som nu har fået en forfærdelig nyhed, skriver Ekstra Bladet.

Pressemeddelelsen som Det Nationale Center for Videnskabelige Undersøgelser, Centre national de la recherche scientifique, i Frankrig har udsendt bekræfter, at en håndfuld af de mest elskede oste nu er truede.

"Blåskimmeloste kan være truede, men situationen er meget værre for camembert, som allerede er på randen til en udryddelse," skriver centeret.

Offer for sin egen succes

Forskerne har undersøgt diversiteten i de svampe, der bliver brugt i modningsprocessen i produktionen af blandt andet camembert og brie, og hvordan industrien har påvirket svampenes ellers naturlige mutationer. 

For efter at mejeristerne begyndte at bruge den samme art af skimmelsvamp, nemlig Penicillium Camemberti, for at opnå den samme smag og hvide farve i hver eneste ost, har man ubevidst været med til at true ostens overlevelse.

Det skyldes, at Penicillium Camemberti formerer sig ukønnet, hvilket vil sige, at den kloner sig selv.

Men den egenskab er gået tabt over tid på grund af mutationer.

Derfor er der nu færre svampesporer, som mejeristerne kan bruge til at udvikle blandt andet camembert, ifølge Centre national de la recherche scientifique.

"Fødevareindustrien har lagt så meget pres på udvælgelsen af svampe, at diversiteten i mikroorganismerne i oste er blevet ekstremt svækket," skriver forskerne.