Mange tilbereder risengrød efter den gamle ”høkasse”-metode, hvor grøden bliver tilberedt under dynen - også for at spare på strømmen derhjemme.
Men vær opmærksom på, at der kan udvikle sig bakterier i grøden, hvis den står for længe.
Det skriver Fødevarestyrelsen i en advarsel her inden julehøjtiden.
Opkast og diarré
Bakterien Bacillus cereus forekommer naturligt på ris. Det er kun de levende former af Bacillus, der dør ved kogning. Bacillus kan også danne hårdføre sporer, der kan overleve almindelig kogning.
Sporerne kan ved den rette temperatur blive til levende bakterier og danne et giftstof (toksin), der kan give opkast og diarré.
For at være på den sikre side anbefaler Fødevarestyrelsen derfor, at du lader grøden stå under dynen i max én time eller tjekker, at temperaturen i grøden ikke kommer under 55 grader.
Spis grøden med det samme eller sæt den på køl til senere.
Forslag til fremgangsmåde
Du kan følge denne fremgangsmåde:
Giv ris og mælk et opkog.
Pak gryden godt ind og put den under dynen for at koge videre.
Efter én time og et nyt opkog er grøden spiseklar.
Hvis grøden først skal bruges senere, kan du hælde den over i en skål og køle den hurtigt ned
Lad grøden dampe kortvarigt af – evt. i et koldt vandbad eller udenfor i kulden – og stil den i køleskab