Få ekstra sprøde pommes frites - her er den hemmelige ingrediens

Mad og drikke

24/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Hvis du ikke har en frituregryde derhjemme, skal du ty til ovnen for at få lækre pommes frites. Desværre er resultatet ofte ikke, hvad man håber på. Men sådan behøver det ikke være!

Pommes frites fra ovnen har ikke det bedste ry. De hjemmelavede fritter bliver ofte for fugtige og slappe, og selv den velkendte frosne variant når ofte sine grænser i ovnen, på trods af modsatte løfter.

Men hvad er vigtigt for gode pommes frites?

De fleste er nok enige om, at pommes frites smager bedst, når de er godt krydrede og sprøde udenpå, men stadig bløde indeni.

Det, man ikke ønsker, er fedtede, slappe og dermed alt andet end sprøde pommes frites.

Men der er nogle tricks til at løse alle disse problemer, som hjemmelavede ovnpommes ofte lider af, og det kræver en speciel ingrediens, nemlig rismel.

Sådan gør du

Trin 1

Vælg den rigtige tykkelse og kartoffelsort til pommes frites. Afhængigt af hvor sprøde du vil have pommes fritesene til sidst, er det vigtigt at skære kartoflerne i så tynde stave som muligt. Jo smallere fritterne er, desto mere reduceres bagetiden, og resultatet bliver desto mere sprødt.

Det anbefales at vælge en fast kartoffelsort til ovnpommes. Disse har naturligt en lidt lavere stivelsesprocent end de mellemkogte sorter og egner sig derfor særligt godt til tilberedning i ovnen.

Trin 2

Efter at have skåret pommes frites-stavene i den ønskede bredde, skal de skylles grundigt under rindende vand i en sigte. På denne måde fjernes allerede en del stivelse, som ellers ville få pommes fritesene til at forblive bløde senere.

Derefter placeres pommes fritesene i en stor skål og overhældes med meget varmt vand, indtil alt er dækket. De rå fritter skal nu svømme deri i ca. 10 til 15 minutter. Dette vil yderligere fjerne stivelse og gøre pommes fritesene mere sprøde.

Trin 3

Tør kartofler grundigt efter det korte vandbad hældes kartoffelstavene i en sigte og tørres grundigt. Dette gøres nemmest med lidt køkkenrulle eller et rent viskestykke.

Nu kommer olie og krydderierne endelig i spil. Ud over salt kan der også tilsættes lidt paprika eller timian efter smag.

Trin 4

Nu kommer rismelet ind i billedet.

2 til 3 spiseskefulde drysses simpelthen over de stadig rå kartoffelstave.

Rismel forhindrer, at pommes fritesene afgiver for meget fugtighed og absorberer samtidig noget af kartoffelstivelsen. Hvis du ikke har eller kan finde ris mel, kan du også bruge polenta som alternativ.

Trin 5

Tilberedning i ovnen ved høj temperatur Nu går vi til sagen. Ovnen skal opvarmes til 200 °C varmluft. Disse temperaturer er nødvendige for, at pommes fritesene bliver færdige og sprøde på kort tid.

Når du spreder pommes fritesene på bagepladen, er det meget vigtigt, at de enkelte fritter ikke ligger oven på hinanden og kun rører ved hinanden lidt. Hvis der er for mange, er det bedre at bruge en anden bageplade.

Nu bages kartoffelstavene i midterste rille i ca. 30 minutter, indtil de er gyldne. Men hold øje med ovnen efter 20 minutter, så de ikke brænder på.

Hvis pommes fritesene bliver for mørke, kan de også dækkes med et stykke bagepapir.

Kilde: Tag24