Få centimeter gør forskellen: Sådan får du mikroovnen til at varme maden hele vejen igennem

Mad og drikke

29/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du også oplevet, at midten er iskold, imens det ydre føles som lava?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mikrobølgeovne er ekstremt nyttige opfindelser, men det betyder ikke, de er helt fri for ulemper.

Ikke alene kan du ikke putte visse materialer i mikrobølgeovnen, især metal eller plastik, men medmindre de bruges rigtigt, kan nogle fødevarer og væsker eksplodere, hvis de efterlades derinde for længe.

Og selvom det generelt er sikkert at stå i nærheden af ​​en mikrobølgeovn, når den er tændt, anbefaler Healthline, at du holder dig omkring en halv meter væk for at begrænse din eksponering for den stråling, de genererer, når de er i gang.

Men en af ​​de største ulemper ved at bruge en mikrobølgeovn er, at den ikke er lige så god til at opvarme din mad som ovnen eller komfuret. Vi har alle været der - du giver dine rester et minut i mikroovnen og fjerner derefter tallerkenen for at opdage, at halvdelen af ​​din mad dampende varm og den anden halvdel stuetemperatur, hvis ikke decideret kold.

Hvis dette sker for dig, kan du røre i din mad umiddelbart efter opvarmning eller mellem korte intervaller med mikroovn for at holde den konstant varm.

Men der er faktisk en ting, du kan gøre for at sikre en jævn opvarmning af maden i første forsøg - for at forstå, hvorfor det virker, skal vi dog lige slå fast, hvordan mikrobølgeovne egentlig virker.

Hvorfor opvarmer mikrobølgeovne maden ujævnt?

Apparaterne skaber faktisk ikke varme på samme måde som et komfur eller en ovn - de genererer ikke-ioniserende elektromagnetisk stråling, den samme slags som kommer fra din mobiltelefon. Men en mikrobølgeovns stråling er selvfølgelig meget stærkere og bliver fanget i din mad, hvilket varmer den op.

Mikrobølger genererer også stående bølger, som udligner, når de løber ind i hinanden, hvilket skaber kolde områder.

Din mads energioptagelseskapacitet har også betydning - hvis visse elementer i din ret absorberer varme hurtigere end andre, vil disse sektioner blive varme, mens resten af ​​din mad kan være kold.

Men dette trick kan hjælpe dig med at undgå ujævn opvarmning. I stedet for at placere din mad i midten af ​​mikrobølgeovnen, kan du prøve at placere dit fad på kanten af ​​apparatets roterende tallerken.

På denne måde vil den blive udsat for flere områder af mikrobølgeovnen, når den roterer, og er mindre tilbøjelig til at være kold, når du fjerner den. Selvom din mad går gennem kolde pletter, vil den konstante bevægelse sørge for, at den også bliver udsat for de varme pletter.