EU svinger forbudshammeren: Elskede chips kan være fortid

Mad og drikke

21/06/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vil du savne dem?

Når der skal hygges til en filmaften, ryger der ofte en skål chips på bordet.

Selvom vi alle ved, at chips ikke er det sundeste valg, så kan det være svært at modstå fristelsen. Det viser sig dog, at én særlig variant, som danskerne er helt vilde med, kan være særlig skadelig.

Derfor har EU nu valgt at forbyde salget af den.

Baconchips

Den Europæiske Union har besluttet at forbyde salg af baconchips samt andre produkter, der indeholder visse røgsmagsstoffer.

Beslutningen, der blev offentliggjort af EU-Kommissionen den 24. april 2024, støttes af alle medlemslande og er baseret på bekymrende forskningsresultater fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).

Sådan skriver mediet Onet.

Røgsmagsstofferne, som skabes gennem pyrolyse, indebærer en oprensning af røg for at fjerne skadelige komponenter som tjære.

Den resulterende væskesmag tilsættes derefter til fødevarer for at forbedre smagen.

Desværre har EFSA's undersøgelser vist, at disse stoffer enten er genotoksiske eller har en uafklaret risiko for genotoksicitet.

Genotoksicitet betyder, at et stof kan skade det genetiske materiale, hvilket kan føre til kræft og andre alvorlige helbredsproblemer.

EFSA understreger, at der ikke kan fastsættes en sikker grænse for indtagelsen af disse stoffer, og derfor er et komplet forbud den sikreste løsning.

Flere produkter rammes af forbuddet

Det nye forbud rammer ikke kun baconchips, men også andre fødevarer, der indeholder de skadelige røgsmagsstoffer.

Producenterne skal finde alternativer til at forbedre smagen af deres produkter. Når det gælder udskiftning af traditionelle røgningsteknikker, har industrien en udfasningsperiode på fem år, som gælder for produkter som skinke, fisk og ost.

For brug af røgsmag som ekstra smag, gælder en udfasningsperiode på to år. Denne kategori inkluderer baconchips, men også supper og saucer.