Sommeren nærmer sig, og grillen kalder. Mange danskere flytter madlavningen udendørs for at nyde de varme aftener med grillmad.
Men ifølge Michael René, lektor i fødevarevidenskab og madblogger, er der fem grill-fælder, man skal undgå for at sikre, at maden ikke gør dig og dine gæster syge.
Her er hans råd til en sikker og lækker grilloplevelse, som han har delt med B.T..
Undgå sort mad
Sortfarvet mad er kræftfremkaldende, advarer Michael René.
Den ønskede brune farve og grillsmag opnås gennem en kemisk reaktion mellem sukkerarter og aminosyrer.
Både kød og grøntsager bør undgå at blive for sorte, da det kan føre til sundhedsfare.
Brug flere tallerkener
Adskil råt og tilberedt kød ved at bruge forskellige tallerkener.
Rå kødsaft på det stegte kød kan overføre skadelige bakterier og forårsage sygdom.
Flere tage-redskaber
Anvend forskellige redskaber til råt og færdigstegt kød.
Skift redskaber, når kødet er brunet på begge sider, for at undgå krydskontaminering.
Stegetermometer er et must
Farven på kødet kan snyde, især hvis det er oxideret.
Brug et stegetermometer for at sikre, at eksempelvis hakket oksekød når 75 grader i centrum.
Undgå at spise kød, der lugter dårligt, da det kan være tegn på oxidation.
Husk håndhygiejnen
Grundig håndvask før madlavning er essentiel. Når madlavningen foregår udendørs, kan man let glemme hygiejnerutinerne.
Rengør hænderne løbende, især efter håndtering af råt kød.
Håndsprit kan være en god løsning, men pas på med placeringen tæt på grillen.