En gang for alle: Er friske eller frosne grøntsager sundest?

Mad og drikke

23/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det spørgsmål har uden tvivl været diskuteret over mange middagsborde gennem årene!

Frosne eller friske grøntsager - hvad er egentlig bedst?

Hvad angår smag er det nok netop det, der afgøre spørgsmålet - altså smag og behag. Men når det kommer til sundhed og næringsindhold, har vi faktisk mulighed for at se på, hvad videnskaben siger, for det er et spørgsmål, der er blevet undersøgt grundigt gennem årene.

Sundhedsstyrelsen har lavet en folder omkring kostråd til særligt ældre, og her bliver netop dette spørgsmål ordret besvaret således:

"Undersøgelser tyder på, at frosne grøntsager kun har lidt et ubetydeligt tab af næringsstoffer. Frosne grøntsager tæller derfor også med i ’6 om dagen’. Samtidig nedbrydes en del af vitaminerne i friske grøntsager under transport og opbevaring, mens frosne grøntsager er pakket og nedfrosset lige efter høsten.

Nogle frosne grøntsager kan derfor indeholde flere vitaminer end friske. Fx indeholder frosne grønne bønner dobbelt så meget C-vitamin som friske, der har været opbevaret i to dage. Ved at spise både frosne og friske grøntsager kan man få større variation i måltiderne."

Så har vi sådan set svaret fra en kilde, der uden tvivl har erfaring i forhold til det med at samle og analysere resultater fra videnskaben:

Frosne grøntsager er lige så, og nogle gange MERE, næringsrige end friske grøntsager!

Og hvad så med mikroovnen?

Men for god ordens skyld får du også lige lidt mere information.

Ikke om kampen mellem friske og frosne grøntsager, men i stedet om en af de mest yndede opvarmningsmetoder af frossent grønt, nemlig mikroovnen.

Ifølge Spisbedre.dk, er der mange holdninger til netop det spørgsmål, og mange af overvejelser går på, at næringsindholdet i maden fordamper, når man varmer det i mikroovnen - og dermed vil næringsindholdet også forsvinde, lyder teorien.

Men den påstand har altså ikke noget på sig - faktisk er det en FORDEL af opvarme grøntsager i mikroovnen!

Årsagen er, at opvarmningen sker så hurtigt og kun behøver meget lidt vand. Det er afgørende, for jo mere vand, des flere næringsstoffer vaskes ud af grøntsagerne.

Så du skal altså hverken have dårlig samvittighed over at vælge den, for mange, lette løsning ved at søge mod frysedisken, når du skal finde grønt til aftensmaden!