Disse 6 madvarer skal du aldrig varme op igen dagen efter

Mad og drikke

11/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det kan være fristende at tage gårsdagens rester med til frokost på kontoret. Men det er faktisk ikke alle madvarer, der egner sig til at blive varmet op igen.

Rester, eller som de sundhedsbevidste ville kalde dem, 'allerede forberedte måltider', kan være en enkel og økonomisk måde at holde maven fuld på gennem ugen. Men mens nogle retter er sikre at genopvarme, kan andre udgøre en vis risiko. Det er derfor vigtigt at vide, hvad du kan genopvarme, og hvad du ikke kan,

Madforskere hos 'Menu Price' har delt en liste over fødevarer, som man ikke bør genopvarme dagen efter. Det kan skabe problemer af større eller mindre karakter. Nogle af disse madvarer er nok lidt overraskende.

Ris

Ris er en absolut favorit ved mange måltider. Genopvarmning af kogt ris kan dog føre til, at skadelige bakterier invaderer dine retter.

"Når risen genopvarmes, kan bakterierne producere toksiner, der kan forårsage madforgiftning eller maveproblemer," forklarer en forsker fra Menu Price.

For at undgå dette anbefales det at spise risretter straks efter tilberedning eller nedkøle dem og spise dem inden for 24 timer. Derefter bør de kasseres ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv.

Kartofler

Kartofler i forskellige former og størrelser er elsket af de fleste, særligt her i Danmark. De kan dog ende med at udgøre en sundhedsfare, hvis de ikke genopvarmes korrekt.

"Kartofler kan danne et miljø for toksiner som clostridium botulinum, hvis de efterlades ved stuetemperatur," siger eksperterne. Disse toksiner kan angribe nervesystemet og forårsage nerveskader og lammelse. For at undgå dette skal kartofler opbevares i køleskabet inden for to timer efter tilberedning. Hvis dine kartofler har stået i stuetemperatur for længe, så er det sikrest at kassere dem.

Æg

Æg er en klar morgenfavorit, men underkogte æg kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier som salmonella. Eksperterne råder til at spise eventuelle rester af æg kolde eller bruge dem i kolde retter som salater eller pastasalater.

Svampe

Svampe er følsomme over for ændringer fra mikroorganismer, og genopvarmning kan forstyrre maven. Forskerne i ernæring råder til at svampe skal spises straks efter tilberedning. De skal bare ikke genopvarmes.

Fisk og skaldyr

Det er ikke kun maven, du risikerer, hvis du genopvarmer dit seafood i kontorets mikrobølgeovn. Du risikerer også forholdet til dine kolleger, når det genopvarmes, og stanken af daggammel fisk og skaldyr sendes ud i fællesrummet. Fisk og skaldyr også risikable i forhold til madforgiftning.

Eksperterne anbefaler at spise alle fisk og skaldyrsretter i én omgang og tilføje eventuelle rester kolde til en salat eller andet.

Olier

Nogle olier, som avocado, valnød og vindruekerneolie, kan blive harske, hvis de genopvarmes.

Genopvarmning kan frigive skadelige stoffer, så det er bedst at bruge kun den nødvendige mængde for at reducere fedt og fremme sundere måltider.

Generelt er det en god idé at sørge for, at resterne fra aftensmaden bliver spist, men du skal være opmærksom på, hvad det er, du genopvarmer.