Derfor hedder det en Caffé Americano

Mad og drikke

29/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Lidt blæreviden til næste gang, du skal mødes til en kaffeaftale!

Der findes et utal af forskellige typer kaffe, og det kan nemt føles som at læse en manual på kinesisk, når du kigger ned over alle de muligheder, du finder på kaffebarens menukort.

Mange af os har trods alt styr på de "basale": Filterkaffe, latté, espresso, cappucino - og selvom den måske ikke er lige så klassisk for mange danskere, så bliver americano'en mere og mere udbredt herhjemme.

En americano laves ved, at du tager et espressoshot (typisk to, faktisk) og blander dem med varmt vand. På den måde får du en masse af smagsnoterne fra espressoen, men det bliver fortyndet, så det ikke er så intens en smag, ligesom du kan nyde den i længere tid.

Men ved du egentlig, hvorfor det kaldes en americano? For det er der faktisk en ret spøjs årsag til!

Savnede kaffen derhjemme

Under Anden Verdenskrig blev mange amerikanske soldater udstationeret til Italien, og selvom de var langt hjemmefra, ville de stadig have deres kaffefiks.

Uheldigvis er der lige den udfordring, at hvis du bestiller en kop kaffe i Italien, så vil du typisk få serveret en espresso - simpelthen fordi det er så integreret del af italiensk kultur.

De amerikanske soldater begyndte derfor at fortynde espressoen med varmt vand for at give den en smag, der mindede dem mere om den kaffe, de plejede at få hjemme i staterne - og således blev drikken altså kendt som en americano!

Det skal siges, at denne historie er en udbredt opfattelse af, hvordan americanoen så dagens lys, men den er ikke endeligt bevidst af videnskabelige kilder.

Den første gang, udtrykket americano blev brugt på engelsk, var således i en jamaicansk avis i 1964, ligesom Oxford English Dictionary definerer udtrykket som et lån fra centralamerikansk spansk, hvor det blev brugt som et nedladende udtryk om tynd kaffe.

Den klassiske forveksling

Hvis du lige vil toppe din blæreviden af, kan du også vælge at bestille en Long Black, når du afgiver din ordre til baristaen.

For hvor en americano laves ved at hælde varmt vand i en espresso, laves ene Long Black på den omvendte måde - altså ved at hælde espressoen i det varme vand.

Der er forskellige holdninger til, hvorfor man skal vælge den ene frem for den anden, og langt hen ad vejen er det nok bare et vanespørgsmål. Ikke desto mindre er der nogle, der mener, de får en mere markant smag med en Long Black, fordi espressoens crema får bedre mulighed for at lægge sig i toppen af glasset.