Derfor får chips nogle gange en grøn kant: Her er forklaringen

Mad og drikke

28/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Ind imellem gemmer der sig chips med grønne kanter i poserne

Har du nogensinde hevet en chip op af posen og tænkt: "Hvad i alverden er der sket her?" Hvis du har, er du ikke alene. En kvinde lavede for nylig et opslag på en Facebook-gruppe med 1,3 millioner medlemmer, hvor hun spurgte: "Hvorfor er kanten på nogle chips grøn?"

Det viser sig, at der er en god grund til den grønne farve, og medlemmerne af gruppen var hurtige til at komme med forklaringer. 

Det skriver det britiske medie Mirror.

Nogle pegede straks på det indlysende: Den del af kartoflen, som chippen blev skåret fra, må have været grøn. Men andre dykkede ned i en mere videnskabelig forklaring.

"Kartoflen, den blev skåret fra, blev udsat for for meget lys eller sol, hvilket fik klorofyl til at udvikle sig i de dele af kartoflen, der var over jorden," forklarede en bruger. 

En anden uddybede: "Kartofler, der udsættes for lys, vil producere klorofyl (ligesom bladene). Normalt bliver kartoflerne under jorden, men hvis en kartoffel vokser for tæt på overfladen eller opbevares i sollys, bliver den grøn."

Men er det så farligt at spise en grøn kartoffelchip i ny og næ?

Tilbage i 2017 besøgte ‘Food Unwrapped’-værten Matt Tarbutt en gård i Norfolk, hvor han fandt ud af, at grønne kartofler kan indeholde solanin, et potentielt giftigt kemikalie, som også findes i dødelig natskygge. 

Det er dog meget usandsynligt, at en enkelt grøn chip i ny og næ vil gøre dig syg – men hvis du spiser rigtig, rigtig mange, vil du måske ikke føle dig helt på toppen.