De blev frarådet før i tiden: Nu spiser ældre ikke nok af dette

Mad og drikke

29/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det viser sig, det er forbundet med bedre kognitiv funktion hos ældre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff, sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring. 

I en undersøgelse i det anerkendte tidsskrift om ernæring: Am J Clin Nutr (American Journal of Nutrition) i 2024 konkluderer forskere at fiskeforbrug og omega-3 flerumættede fedtsyrer fra fisk er positivt forbundet med en bedre kognitiv funktion hos ældre voksne, selvom fisk indeholder bly, cadmium, selen og kviksølv. 

Undersøgelsens havde til formål at undersøge om indtag af fed fisk er forbundet med højere kognitive funktion hos ældre voksne og undersøgte samtidigt sammenhængen mellem blodkoncentrationer af bly, cadmium, selen og kviksølv på ældres kognitive evner. 

Fisk fra fed fisk forbedrer kognitiv funktion hos ældre viste undersøgelsen

Undersøgelsen viste at et øget fiskeforbrug havde signifikante positive effekter på ældres hukommelse og kognitive funktioner.

Resultatet af undersøgelsen viser kostanbefalinger til ældre voksne om at indtage fisk for at opretholde kognitiv funktion er godt selvom fisk indeholder tungmetaller. 

Sådan får du mere fisk ind i din kost

Ifølge de officielle kostråd skal du spise 350 g fisk om ugen, hvoraf 200 g skal være fede fisk som sild, laks, makrel og ørred. 

Det anbefales at spise fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid og flere gange om ugen som pålæg. Det er vigtigt at variere mellem forskellige fisk. Hvis du spiser 3 skiver brød med påfyldning, får du ca. 100 g fisk. 

Alle slags fisk er inkluderet, herunder fiskefrikadeller, marineret sild, frossen fisk og dåsefisk som torskerogn, tun og makrel samt fisk og skaldyr som rejer og muslinger. Det gælder både opdrættede fisk og fisk fanget i naturen. 

Link til sunde opskrifter med fisk

https://www.2gangeomugen.dk/opskrifter/ 

Link til undersøgelse  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38110038/