At lave en lækker chili con carne er i princippet ikke så kompliceret, da alle ingredienserne simpelthen bliver tilsat i en gryde for at stege eller koge.
Det er kun i hvor stærk, retten skal være, at man kan begå fejl, så det er en god idé at være forsigtig med krydderierne og kun krydre efter behov. Uden hakket kød kan chili også tilberedes i vegetarisk køkken - denne variant er kendt som chili sin carne.
Desuden egner chili con carne sig ikke kun som mættende og samtidig opvarmende måltid til frokost eller om aftenen, men også fremragende som festgryderet. Den kan tilberedes dagen før, hvilket giver den mulighed for at udvikle sin smag endnu mere og serveres til sidst som en hjertelig snack.
Det skal du bruge
Til at tilberede chili con carne har du brug for følgende køkkengrej:
Skærebræt
Skarp kniv
Si/dørslag
Stor gryde eller braiser
Pandeskraber eller grydeske
Evt. lille skål (til terninger af grøntsager)
Evt. køkkenvægt
Evt. målebæger
Ingrediensliste
De angivne ingredienser er til cirka fire portioner.
700 g hakket oksekød (eller halvt okse, halvt svinekød)
400 ml oksebouillon (alternativt: hønse- eller grøntsagsbouillon)
800 g dåsetomater, groft hakket eller purerede
1 dåse kidneybønner (á 250 g)
1 dåse majs (ca. 200 g)
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk tomatpuré
1 peberfrugt
Lidt plantebaseret olie til stegning (f.eks. solsikke-, raps- eller tidselolie)
2 spsk paprika, sød
1 tsk spidskommen
1 tsk chilipulver
1 nip cayennepeber
Salt og peber
Evt. creme fraiche
Sådan gør du
Trin 1
Løgene og hvidløgsfeddene skrælles og skæres i små terninger. Fjern kernerne fra peberfrugten, skyl den grundigt, og skær den i små stykker. Hæld majs og bønner i en sigte/ et dørslag og lad dem dryppe godt af.
Trin 2
Opvarm lidt plantebaseret olie i en braiser eller stor gryde og svits løg- og hvidløgsterningerne deri. Tilsæt hakkekød og steg det godt. Rør hele tiden rundt med en pandeskraber/grydeske, indtil hakkekødet er smuldret og brunt.
Trin 3
Tilsæt peberfrugtstykkerne og tomatpuréen i gryden, og lad det stege kort. Tilsæt tomaterne samt krydderierne (paprika, spidskommen, chilipulver, cayennepeber) og hæld bouillonen over. Rør godt rundt og lad det simre ved middel varme i cirka 30 minutter. Hvis væsken koger for meget ind, så fyld lidt mere bouillon på.
Trin 4
Tilsæt kidneybønner og majs, og lad chili con carne simre yderligere cirka 10 minutter. Smag til med salt og peber.
Server evt. chili con carne med en klat creme fraiche. Hertil passer frisk baguette eller fladbrød, sødekartoffel pommes frites, nachos eller ris.
Efterfølgende kan chili con carne opbevares i lufttætte beholdere eller fryses ned til senere brug.
Velbekomme!
Kilde: Tag24