Blæreviden til aftensmaden: Det står M&M for

Mad og drikke

06/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En saftig familiefejde gav navn til de sprøde chokoladekugler.

Under den spanske borgerkrig opdagede Forrest Edward Mars Sr., hvor glade europæerne var for den søde kombination af chokolade omgivet af sprød sukkerglasur – ja, den kombination, som vi i dag kender som M&M's.

Og Forrest Edward Mars Sr. havde imidlertid bedre muligheder for at profitere på den populære chokolade end den gængse amerikaner.

Han var nemlig søn af Franklin Clarence Mars – grundlæggeren af Mars Incorporated. 

En familiefejde ledte til konkurrenten

Franklin og Forrest var dog noget uenige om, hvorvidt chokoladekuglerne var en god idé, fordi de havde forskellige visioner for, hvordan chokoladefirmaet skulle drives. Sønnen, Forrest, ville udvide forretningen, så chokoladekuglerne kunne blive en del af sortimentet.

Franklin ønskede på den anden side, at virksomheden kun skulle være et chokolademærke for amerikanerne – og han havde derfor ingen interesse i at udvide med de sprøde kugler.

Forrest måtte tænke i andre baner, og derfor startede han et samarbejde med Bruce Murrie, hvis far ejede det konkurrerende chokoladefirma, Hershey. Sammen med Bruce fik Forrest sit ønske opfyldt.

Ældre end Anden Verdenskrig

Navnet M&M står altså for Mars og Murrie – efternavnene på de to sønner fra de konkurrerende chokoladevirksomheder.

Den "saftige" historie om familiefejden mellem de to chokoladefirmaer Mats og Hershey er fortalt af madhistorieelskeren Condiment Claire på TikTok, hvor hun fortæller, hvad 'M&M' står for. Hun giver også en ekstra detalje om, hvordan Forrest og Bruce under Anden Verdenskrig indgik i smart aftale med regeringen.

De fik dem overbevist om, at alle soldater skulle have en lille pose M&M's i deres rygsæk – og så kom den populære snack for alvor vidt omkring. Og Claire forklarer, at chokoladen derfor "blev populær", da den blev skabt lige før Anden Verdenskrig.