6 gode råd til grillaftenen: Sådan undgår du at blive syg

Mad og drikke

01/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Husker du for eksempel reglerne om to fade og to tænger?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det gælder altid om at være forsigtig med hygiejnen, når man laver mad, men det er særligt vigtigt, når man har fundet grillen frem fra vinterhiet.

For det kan godt være, at det er hyggeligt at grille, men hyggen kan hurtigt forsvinde, hvis man bliver ramt af maveonde eller madforgiftning eller noget helt tredje, fordi hygiejnen ikke har været i orden.

​Det lyder som en gammel traver, og det er det sådan set også, men hvert eneste år bliver danskere i massevis ramt af elendighed efter at have spist grillmad - og derfor er det på tide, at vi lige repeterer de gode grillråd fra Fødevarestyrelsen.

De 3 overordnede

Der er flere råd, man skal have sig for øje, men helt overordnet kan de dæles op i tre huskeregler:

  • To fade - ét til råt og ét til stegt

  • To grilltænger - én til råt og én til stegt kød

  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.

Hvis du følger grillrådene, får du ikke spredt bakterier fra det rå kød til det færdigstegte kød og til salaten, brødet og anden færdig mad.

Men hvis vi så går i dybden med det, dukker der flere detaljer op.

Gennemsteg hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød

Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemvarmt. Bakterierne kan nemlig sidde inde i disse kødtyper.

Omvendt sidder bakterierne som regel kun på overfladen, når det gælder hele stykker kød som bøffer og stege, og derfor behøver disse ikke blive gennemvarmet.

Det er en god idé at vælge kød, der passer til størrelsen på den grill, du har tænkt dig at benytte.

Undgå olie og fedt på grillkullene

Det kan være svært at undgå, at fedt fra kød eller marinae drypper ned på de glødende kul, men du bør gøre dit absolut bedste for at undgå det.

Når fedtet rammer kullene bliver der nemlig udviklet tjæreholdig røg, og det øger risikoen for at udvikle kræft.

Læg noget alufolie under kødet eller brug en marinade, der er lavet uden olie.

Skær branket kød fra

Selv den mest erfarne grillmester kan komme til at give kødet lidt for meget på grillen, men det betyder hverken, at du skal smide hele baduljen ud, eller at du bare skal spise det hele alligevel.

I stedet bør du skære de brankede og forkullede stykker fra og smide dem i skraldespanden.

De indeholder nemlig også skadelige stoffer, der øger risikoen for kræft.