4 grøntsager, du skal passe på med at spise rå

Mad og drikke

19/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke alt grønt, det er smart at spise uden at tilberede det.

Seks om dagen.

600 gram frugt og grønt, hvoraf mindst halvdelen skal komme fra grøntsager.

Vi kender alle kostrådet, og der er da også mange lækre ting at vælge imellem, når man skal forsøge at nå op på de anbefalede mængder.

Nogle ting siges endda at være sundere at spise rå, da de risikerer at miste vitaminer og mineraler under tilberedning, men der er nogle ting, du ikke bør spise rå.

Og her snakker vi ikke de almene ting som kød, æg og fjerkræ: Vi taler grøntsager.

Faktisk er der nogle grøntsager, der simpelthen kan gøre dig syg, hvis du tilbereder dem forkert eller spiser dem rå, og her får du fire af dem, så du kan nå at planlægge aftensmaden anderledes.

Kartofler

Vi lægger hårdt ud med danskerens nok mest foretrukne grøntsag, nemlig kartofler, og lad det bare være sagt med det samme: Du kan godt spise et par kartofler rå, uden at du behøver kontakte lægen.

Men de kendte rodfrugter indeholder altså stoffet solanin, som kan være dødeligt i tilstrækkeligt store mængder.

Du skal imidlertid spise så mange rå kartofler for at nærme dig det farlige niveau, at du sandsynligvis må forholde dig til helt andre problemer, inden du når grænsen. Når det er sagt, kan det give dig kvalme at spise rå kartofler, så det er altid bedst at koge dem grundigt først.

Kidneybønner

Kidneybønner indeholder et kemikalie kaldet phytohæmagglutinin, som kan forårsage alvorlig kvalme og opkastning selv i små doser.

Giftstoffet udgør omkring en procent af den ubehandlede bønne, og så lidt som fire eller fem kidneybønner er nok til at forårsage problemer.

Du slipper af med stoffet, når du koger bønnerne - men når du gør det, skal du altid huske at hælde vandet fra umiddelbart efter tilberedning, så giftstoffet, som nu er i vandet, ikke har mulighed for at søge ind i bønnerne igen.

Svampe

Okay, de er strengt taget ikke en grøntsag, men svampe er stadig en af de fødevarer, du altid bør tilberede før brug.

De fleste af de svampe, du kan købe i dagligvarehandlen, vil maksimalt forårsage milde symptomer, hvis du spiser dem rå, men af ren og skær hensyn til smagsoplevelsen, bør du tilberede dem først.

Vilde svampe er dog en helt anden sag. Medmindre du er 100 procent sikker på, at du ved, hvad du har med at gøre, bør du ikke spise dem rå eller kogte. Det er ikke risikoen værd.

Hyldebær

Hyldebær har bestemt deres plads i en sund kost, men de kan hurtigt give problemer, hvis du spiser dem uden at tilberede dem først.

Bærrene indeholder lektiner, der kan forårsage kvalme, opkastning og diarré, når de spises rå. Derudover indeholder bærrene også et derivat af cyanid, når de plukkes i de fri, og det stof kan være farligt i store mængder.

Kogning får giftstofferne til at forsvinde, og så kan du spise lige så mange af de lækre bær, du overhovedet har lyst til

Det skal du tage med dig

Selvom alle de nævnte fødevarer kan være farlige, når de spises ubehandlede, er der ingen grund til at fjerne dem fra din kost.

De er alle lækre og meget nærende, når de tilberedes korrekt, så sørg for at tilberede dem grundigt, så kan du nyde dem, når du vil.

Kilde: SciTechDaily