3 fejl, du skal undgå: Sådan laver du de perfekte æggehvider

Mad og drikke

21/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

En førsteklasses æggehvide, der hverken er for flydende eller klumper sig sammen, kan være en udfordring at lave.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad end det er i forbindelse med juletiden, en anden højtid, eller du bare gerne vil lave din egen lækre dessert derhjemme, skal du ofte bruge æggehvider pisket dejligt luftige.

Men hvis du nogensinde har forsøgt dig med netop den del af madlavningskunsten, ved du også, at det både kan være svært, svinende og utroligt frustrerende, for det er ikke så nemt, som det måske ser ud.

Kanel-mandeltoppe, pandekager, østrigsk kaiserschmarrn eller marengs er bare nogle ideer til anvendelse af æggehvide. Selv souffléser bliver lette og luftige takket være den skummende masse.

Det er allerede velkendt for mange hobbykokke, at en knivspids salt hjælper æggehviden med at opnå en fast konsistens, og at for meget piskning hurtigt kan ødelægge det endelige resultat.

Så undgå de følgende tre fejl og bliv en sand mester i at piske æggehvider!

Temperaturen er forkert

Det er bedst at adskille æggene, når de lige er taget ud af køleskabet og stadig er kolde. På den måde kan æggehviden og æggeblommen adskilles bedst muligt.

Ved piskning skal æggehviden dog have stuetemperatur, og i mangel af tålmodighed er der mange, der ikke venter længe nok med at gå i gang med piskningen, og derfor arbejder de med for kolde æggehvider.

Forbered nogle andre ting, imens du venter på, æggehviderne blvier varmet op - du vil takke dig selv, når du ser det endelige resultat.

Skålen var ikke helt ren

Skålen, hvori æggehviden piskes, skal være helt fri for rester.

Rengør skålen og også piskeriset grundigt og tørt: Rester af opvaskemiddel, fedt eller vand ødelægger resultatet.

Hvis du vil være helt sikker, kan du bare gnide køkkenredskaberne med citronsaft.

Æggene blev ikke korrekt adskilt

Æggehviden skal, som navnet antyder, være helt klar. Hvis der er lidt æggeblomme i æggehviden, vil piskningen mislykkes.

Du har selvfølgelig også mulighed for at købe rene æggehvider i supermarkedet, hvor delingen er gjort for dig. Det kan både være nemmere og spare dig tid, men hvis du selv gerne vil dele æggene, så du også har blommerne til noget andet, skal du virkelig gøre dig umage for at holde hvide og blomme adskilt.

Sådan forbereder du dem

Afhængigt af opskriften adskilles den nødvendige mængde æggehvider fra æggeblommerne og anbringes i en ren beholder, ideelt set en metalskål.

Især ved tilberedning af macarons er det meget vigtigt at veje ingredienserne nøjagtigt.

Tilsæt en knivspids salt og pisk på laveste hastighed med en håndmixer, hvorefter du gradvist øger hastigheden til medium.

Når æggehviden har opnået den perfekte konsistens med stive toppe, skal du stoppe med at piske med det samme! Den stive æggehvide bør behandles så hurtigt som muligt for at undgå, at den falder sammen igen.

Hvis æggehviden bare ikke vil stivne, kan du hurtigt tilsætte et par dråber citronsaft. Det kan redde massen.

Kilde: Tag24