Sådan bevarer du skønheden i dit grå hår: Kender du den hemmelige ingrediens?

Livsstil

06/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

Opdag hemmelighederne til smukt gråt hår og undgå knækkede hår - tips, der holder dit hår strålende og stærkt, så du undgår knækkede spidser og tørre lokker.

Gråt hår er en uundgåelig del af at blive ældre. Ved 30-års alderen har de fleste nogle grå hår, og ved 50-års alderen vil mindst halvdelen af dit hår sandsynligvis være blevet gråt. Når håret mister pigment, sker der ændringer i hårstråene, hvilket kræver tilpasninger i hårplejerutinen.

Eva Proudman, ekspert i trichologi hos Absolute Collagen, deler sine råd om pleje af gråt hår.

Hun advarer blandt andet om, at grå hår kan blive "tørrere, lettere at beskadige og tilbøjeligt til at knække", fordi de mangler den naturlige farve, hvilket gør kutikulaen, det ydre beskyttende lag af håret, tyndere.

Sådan beskytter du gråt hår og bevarer dets glans og styrke

Kutikulaen giver normalt beskyttelse mod vand, UV-skader, fugtighed, kemikalier og varmestyling. Uden denne beskyttelse dehydreres gråt hår hurtigt og føles tørt og skrøbeligt. Det er en almindelig misforståelse, at gråt hår er grovere eller mere stift. Det føles sådan på grund af manglende fugt, da håret gradvist bliver tyndere med alderen.

For at pleje gråt hår anbefales det at bruge en fugtgivende og beskyttende shampoo og balsam. Disse produkter trænger ind i håret for at beskytte det indefra og omslutter kutikulaen for at tilføje beskyttelse, glans og glathed.

Ekstra beskyttelse og omsorg for gråt hår

Ved brug af hårtørrer eller glattejern, som belaster håret yderligere grundet den høje varme, er det vigtigt at bruge en varmebeskytter, fx i form af en hårspray, der er lavet til at beskytte håret mod varme, så du forhindrer skader. Gråt hår er følsomt over for varme og bør ikke udsættes for temperaturer over 180 grader.

Aldring kan føre til mindre produktion af naturligt sebum, hvilket gør håret tørrere. Her kan en god balsam eller en hårkar være til stor hjælp.

Gråt hår har også en tendens til at vise snavs hurtigere end farvet hår, så regelmæssig vask med en fugtgivende og nærende shampoo og balsam er afgørende for at bevare den friske og rene grå farve.

Den hemmelige ingrediens

Uanset hvor mange og hvor dyre shampooer vi bruger, er der intet, der virker lige så godt, som den pleje du giver håret indefra. Sørg derfor for at spise en afbalanceret kost – det er ikke bare afgørende for din sundhed, men også for sundheden i dit hår og hovedbund. Kosttilskud kan også hjælpe dig her. Eva Proudman afslørede, at et dagligt tilskud af fx collagen kan have en positiv effekt på hovedbundens og hårets sundhed.

Og ønsker du alligevel at skjule de grå lokker med farve, så undgå "skrappe farver" og vælg i stedet en toner, der lægger sig på håret, så du ikke udtørrer håret yderligere ved farvning eller striber.