Kaffe er en af de mest populære drikkevarer i Danmark. Danskerne drikker i gennemsnit 3-4 kopper dagligt og er det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden.
Det skriver Sundhed.dk
Selvom kaffe menes at have mange sundhedsmæssige fordele, såsom at hjælpe med at forebygge type 2-diabetes og fremme vægttab, kan det også have visse risici, advarer en læge.
I en video opfordrede læge Poonam Desai, der går under @doctoranddancer, folk til ikke at drikke kaffe efter et bestemt tidspunkt på dagen.
Da hun talte til hendes mere end 22.000 følgere, forklarede Dr. Desai, hvorfor hun aldrig drikker kaffe eller indtager koffein efter kl. 12.
”Koffein har en halveringstid på fem til seks timer og kan stadig være til stede i dit system tæt på sengetid, hvilket kan forhindre os i at falde i søvn eller forblive i søvnen,” sagde hun.
Søvnunderskud er blevet forbundet med en række kroniske sundhedsproblemer, herunder hjertesygdom, nyresygdom, højt blodtryk, diabetes, slagtilfælde, fedme og depression.
Hendes råd støttes af forskning, der blev offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine i 2015, som fandt ud af, at indtagelse af det, der svarer til en dobbelt espresso tre timer før sengetid, kan sætte din døgnrytme næsten en time tilbage og effektivt give dig jetlag.
Udeluk alkohol
Dr. Desai advarsel var en del af en længere liste over livsstilsvaner, der bør undgå eller ændres for din sundhed, som blandt andet tæller alkohol.
”Alkohol er en stor synder. Det er ikke godt for vores sundhed.”
Overdreven alkoholforbrug er forbundet med udviklingen af kroniske sygdomme og andre sundhedsproblemer. Disse problemer er ifølge Centers for Disease control and Prevention følgende:
· Højt blodtryk
· Hjertesygdom
· Slagtilfælde
· Leversygdom
· Fordøjelsesproblemer
Det er også blevet knyttet til kræft i brystet, mund, hals, spiserør, stemmebånd, lever, tyktarm og endetarm.
Sådan får du en bedre nattesøvn
For at få forbedre din søvnkvalitet, er det vigtigt at skabe en beroligende rutine før sengetid.
Du skal en time før sengetid undgå elektroniske enheder såsom mobiltelefoner og iPads, da skærmens lys påvirker dine øjne til at være vågen.
Prøv også afslapningsøvelser som dyb vejrtrækning eller meditation for at berolige sindet. En regelmæssig søvnplan hjælper også med at stabilisere din døgnrytme og forbedre din søvn.