Hvor tit bør du egentlig tage et brusebad? Dermatologen har svaret

Livsstil

18/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En førende hudlæge har sagt, at det ikke er nødvendigt at tage et daglig brusebad og har retningslinjer for, hvornår det er nødvendigt at vaske sig.

Selvom det ofte antages, at man bør tage et brusebad hver dag, har en hudlæge argumenteret for, at dette ikke er tilfældet. Selvom de fleste mennesker måske finder tanken om ikke at bade regelmæssigt afskyelig, kan det være bedre for din hud at undgå sæbe hyppigere.

Dr. Mary Stevenson, professor i dermatologi ved NYU Langone Health i New York, USA, hævder, at hvor ofte du skal bade, afhænger af en række personlige faktorer.

Disse faktorer inkluderer din hud, alder og aktivitetsniveau. ”Du bør bade, bruse eller rense dig selv hver to til tre dage,” foreslog Dr. Stevenson.

Hvis du er en person, der går i fitnesscenteret hver dag og sveder meget, så skal du skylle dig selv efter hver træning.

Spar på sæben

I et interview med Today forklarede hun, at hvordan du vasker din krop, er lige så vigtigt som hvor ofte. ”Hvad folk har tendens til at gøre, er at sæbe hele deres krop ind, hvilket virkelig ikke er nødvendigt,” sagde hun. ”Du har virkelig kun brug for sæbe i dine armhuler, din lyske og dine fødder.”

Da sæbe er et rengøringsmiddel, nedbryder det øverste lag af olie på din hud, som beskytter din hudbarriere og holder cellerne hydrerede. Overdreven brug af sæbe kan fjerne disse olier helt og efterlade dig med irriteret hud.

”At bruge mildere produkter, mens du vasker, kan være ekstremt hjælpsomt,” anbefalede Dr. Stevenson. ”En slags snydeark er at kigge efter produkter til sensitiv hud og til babyer, for normalt er babyprodukter formuleret til sensitiv hud.”

Hun advarede også imod lange, varme brusebade, da de kan skade din huds naturlige olier og barriere. Hun tilføjede: ”Vi plejer at sige, hold på det på tre minutter og hold det lunkent.”