Foråret er lige om hjørnet, og med længere dage og lunere vejr trækker lystfiskersæsonen igen folk mod de danske søer, åer og kyster.
Men selvom naturen kalder, er færre danskere klar med fiskestangen og det lovpligtige fisketegn.
Ifølge den seneste opgørelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri blev der i 2024 solgt 186.406 lystfiskertegn, mod 196.158 året før.
Især salget af årstegn er gået tilbage, mens dags- og ugetegn ligger stabilt sammenlignet med 2023.
Indtægterne fra fisketegnet – som sidste år beløb sig til næsten 28 millioner kroner – går direkte til at forbedre de danske fiskevande.
Det betyder bl.a. flere fisk i vandet, restaurering af vandløb og forskning i fiskebestande.
"Det er vigtigt, at vi bliver ved med at støtte op om lystfiskeriet og de mange gode oplevelser, det giver – både for danske familier og udenlandske turister," siger fødevareminister Jacob Jensen i en pressemeddelse fra Via Ritzau.
Et fællesskab på tværs af generationer
Ministerens håb er, at flere igen vil finde vej til vandkanten med stangen i hånden.
“Lystfiskeri skaber bånd på tværs af generationer. Mange bedsteforældre tager deres børnebørn med på tur og giver glæden ved fiskeriet videre. Derfor har vi også afsat 5,1 millioner kroner årligt fra 2025 til 2028 til at styrke lystfiskerstrategien,” siger ministeren og tilføjer:
“Med det faldende salg i 2024 er min opfordring klar – få fat i jeres fisketegn og kom ud i den danske natur.”
Fiskeriturismen spiller en vigtig rolle.
Tyske lystfiskere står for hele 86,4% af de udenlandske fisketegn i Danmark. Også hollændere, polakker og svenskere søger de danske vande.
Inden for Danmark er det særligt Midtjylland, Hovedstadsområdet og Syddanmark, der topper salget af årstegn.