Derfor føler du dig mere træt om efteråret, ifølge søvnekspert

Livsstil

03/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

Når efteråret sænker sig, og mørket om morgenen holder dig søvnig, deler ekspert tips til at holde energiniveauet oppe og føle dig mere vågen

Det er kl. 6 om morgenen. Din alarm ringer, men det er stadig mørkt udenfor. Denne realitet rammer mange af os, når dagene bliver kortere, og efteråret sænker sig. Selvom vi sandsynligvis stadig får den samme mængde søvn ligesom om sommeren, er der noget ved de dystre efterårs morgener, der gør det meget sværere at vågne op, bekæmpe træthed og føle sig vågen resten af dagen. Men ifølge søvnekspert og viceadministrerende direktør for The Sleep Charity, Lisa Artis, så hænger det sammen med, at vores biologi er imod os i denne årstid.

”Om efteråret bliver det tidligt mørkt om aftenen, hvilket betyder, at melatonin (søvnhormonet) produceres tidligere og gør os søvnige. Mørket om morgenen holder også vores melatoninniveauer høje, hvilket betyder, at vi føler os døsige hele dagen. Naturligt lys får os til at føle os mere vågne og signalerer til vores biologiske ur, at det er tid til at vågne op og stoppe produktionen af melatonin.”

Hvis du har svært ved at komme op om morgenen, foreslår Lisa at placere din alarm et stykke væk fra sengen, tænde lyset kort efter opvågning og tage et koldt brusebade. Disse ting kan gøre os mere vågne og hjælpe, hvis vores krop følger sig ude af trit med tidspunktet på dagen. Åbn gardinerne, så snart det begynder at blive lysere, for at få fordelene af naturligt lys.

Når det bliver mørkere tidligt, kan det forstyrre vores døgnrytme (den indre biologiske ur) og mindske eksponeringen for sollys, hvilket påvirker vores vitamin D-niveauer og energi.

Kosten spiller en rolle for din søvn

Lisa Marley, ernæringsekspert for drikkevaremærket Nohrlund, siger, at reducerer daglys kan forstyrre vores døgnrytme og lavere sollysudsættelse kan reducere vores niveau af vitamin D, hvilket påvirker vores energi. Hun anbefaler: ”For at føle dig mere energisk, skal du fokusere på en velafbalanceret kost rig på frugt, grøntsager, fuldkorn, proteiner og sunde fedtstoffer. Sørg for at få nok vitamin D og drikke tilstrækkeligt med vand, da hydrering kan bekæmpe træthed. Tørrede abrikoser er et godt valg for energi, da de er en god kilde til jern. Bananer er rige på kalium, kulhydrater og vitamin B6. De er en øjeblikkelig energibooster.”