Vil du arbejde? Region ønsker flere ansatte i pensionsalderen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Fleksibilitet og indflydelse på egen arbejdstid. Det er to af de håndtag, Region Midtjylland gerne vil trække mere i for at sikre medarbejdere til fremtiden.

Udgangspunktet er bl.a. en undersøgelse, der viser, at mere end 80 pct. af medarbejderne i aldersgruppen 60-66 år i regionen gerne vil fortsætte med at arbejde trods ret til efterløn eller pension.

Undersøgelsen er lavet som en del af arbejdet i regionsrådets særlige Udvalg for personale. Udvalget har for nylig afleveret sin første afrapportering i form af en række konkrete anbefalinger.

"Vi ved, at der kommer flere behandlingskrævende borgere i fremtiden. Samtidig mangler der allerede medarbejdere i sundhedsvæsnet, og derfor er der brug for nye tilgange. Både i forhold til organisering og udvikling af nye sundhedsløsninger, men også når det kommer til tiltrækning og tilknytning af personale. Her har vores udvalg for personale nu sat gang i et godt og vigtigt arbejde, og jeg ser frem til at følge realiseringen af udvalgets anbefalinger," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Fokus på vidensdeling

Anbefalingernes mål er både øget rekruttering til sundhedsfagene, bl.a. via øget samarbejde med uddannelsesinstitutioner og kommuner, og større fokus på, hvordan flere erfarne medarbejdere fortsat kan tilknyttes.

"Vi har spurgt medarbejderne, og en meget stor del af seniorerne vil faktisk gerne blive ved med at arbejde. Men det kræver selvfølgelig, at vi kan tilbyde dem nogle vilkår, hvor det giver mening for begge parter. Derfor skal der større fokus på, hvordan vi opnår det på regionens forskellige arbejdspladser. Det fokus ønsker vi politisk at understøtte med de nye anbefalinger, i første omgang ved at sikre, at den viden vi har fået afdækket i udvalgsarbejdet, bliver delt bredt i de forskellige ledelseslag i regionen," siger regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for personale, Anders G. Christensen (V).

Stort politisk fokus

Bl.a. ønsker Udvalget for personale at understøtte muligheden for individuelle aftaler til medarbejdere, der er på vej på efterløn eller pension. Fx ved at der kommer større fokus på emnet i de årlige medarbejderudviklingssamtaler (MUS). Samtidig anbefaler udvalget at arbejde for lovgivning, der giver mulighed for at undgå modregning i efterløn, hvis man arbejder.

Samlet har Udvalg for personale lavet seks anbefalinger, der retter sig mod dels at få flere seniorer til at bevare tilknytningen til arbejdspladsen, at tilbyde bedre fleksibilitet til deltidsansatte samt mod at få flere unge til at vælge en karriere inden for sundhedsområdet. 

"Der foregår et stort arbejde for at løse rekrutteringsudfordringerne på regionens hospitaler og andre arbejdspladser, og anbefalingerne er blevet til i et tæt samarbejde med ledere og fagfolk fra hele organisationen. På udvalgets vegne kan jeg love, at vi kommer til at følge tæt med i, hvordan anbefalingerne bliver taget imod, ligesom vi kommer til bakke op om initiativer, med de muligheder vi har i regionsrådet," siger næstformand i Udvalg for Personale, Lone Dybdal (S). 

Fakta

Find de konkrete anbefalinger her: https://dagsorden.rm.dk/vis?Referat-regionsraadet-d.25-09-2024-kl.13.00&id=95b2e2c8-47d7-4550-8ce3-aeab87382b0b

Anbefalingerne fra det særlige udvalg for personale fordeler sig på de fem hovedemner:

  • En stor andel af seniorerne vil gerne fortsætte med at arbejde fremfor pension/efterløn, hvis der kan tages individuelle hensyn.

  • Mange deltidsansatte vil gerne arbejde flere timer/fuld tid, hvis der kan tages individuelle hensyn.

  • Muligheden for indflydelse og fleksibilitet omkring arbejdstilrettelæggelse efterspørges bredt på tværs af fag- og aldersgrupper.

  • Der er et potentiale i et fokus på tiltrækning af unge til sundhedsområdets uddannelser, herunder at have et fokus på diversitet i optaget på uddannelserne.

  • Det er nødvendigt med et fokus på fortsat transformation af sundhedsvæsenet og brug af ny teknologi.